AB'den Türkiye'ye 'Ermenistan'la uzlaş' baskısı

Avrupa Birliği'nin (AB) Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin Ermenistan'la uzlaşma çabaları konusunda, "Herhangi bir ülkenin AB üyeliği sürecinde komşularıyla iyi ilişkiler halinde olması çok önemlidir

Avrupa Birliği'nin (AB) Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin Ermenistan'la uzlaşma çabaları konusunda, "Herhangi bir ülkenin AB üyeliği sürecinde komşularıyla iyi ilişkiler halinde olması çok önemlidir. Aynı zamanda bu çıkmaza son verilmesinde AB de her iki tarafa yardım için çaba göstermelidir" dedi.

Füle, Erivan'daki temasları kapsamında Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Nalbantyan, Avrupa Birliği ile işbirliğinin Ermenistan dış politikasının öncelikleri arasında olduğunu söyledi. Nalbantyan, "AB, Ermenistan için güvenilir, politik ve ekonomik ortak olarak kalmaya devam edecektir" dedi. Ermenistan ile AB arasındaki ilişkilerin şu an gelişmekte olduğunu ifade eden Nalbantyan, "AB-Doğu ortaklığı politikasının başlamasının ardından işbirliğimiz nitel olarak yeni seviyeye girdi. Ermenistan bu bağlamda AB ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasına, Ermeni vatandaşları için vize kolaylaştırılması ve AB ile ortaklık anlaşması görüşmelerine başlanmasına özel önem vermektedir" diye konuştu.

AB Genişleme Komiseri Füle ise, AB'nin doğudaki komşularının istikrarını ve kalkınmasını arzuladığını ifade ederek, "Ermenistan'la işbirliğimizin giderek gelişmesinden ve yeni bir seviyeye gelmesinden memnunuz. Ortaklık anlaşması görüşmelerinin yakın bir gelecekte başlayacağını umuyorum" diye konuştu. Füle ayrıca, ortaklık anlaşmasının bir parçası olan serbest ticaret anlaşmasının Avrupa pazarlarıyla bütünleşmesi için AB'nin Ermenistan'a sunduğu güçlü bir araç olduğunu söyledi. Vize kolaylaştırılması hakkında konuşan Füle, bunun AB'nin ortaklarına sağladığı daha fazla şeffaflık ve öngörülebilirlik olduğunu belirtti. Füle, "Avrupalı ülkelerle birleşme açısından atılmış önemli bir adımdır. Yeni vize düzenlemesinin Ermeni vatandaşlarına yardımcı olacağını umuyorum" dedi.

Füle, Ermenistan'daki temasları kapsamında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Başbakan Tigran Sarkisyan ile de biraraya geldi. Füle, Güney Kafkasya ziyareti kapsamında yarın Gürcistan'da temaslarda bulunacak.