Polise silah alma yetkisi Meclis'e geliyor

Polise de silah ithal etme yetkisi veren yasa bu hafta Meclis gündemine geliyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın “Bu yasa çıkarsa, askerî silah ve malzemelerin ithali tek elden takip edilemeyecek, kontrolsüz kalacaktır” diye itiraz ettiği yeni ‘Silah Kanunu’, 8 nisanda TBMM İçişleri Komisyonu’nda ele alınacak. Silahlarla ilgili uygulamaların Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ile TCK’ya uyumlu hale getirilmesi ve dağınık mevzuatın tek yasada toplanmasını amaçlayan hükümet, polise de silah ithal etme yetkisi veriyor.

Hükümet, tasarıyı ilk olarak 1 Temmuz 2009’da Meclis’e sevk etti. 10 Aralık 2009’da İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan ‘Silah Kanunu’ tasarısı, daha sonra Alt Komisyona havale edildi. Tasarı Alt Komisyona gidince ilgili kuruluşlardan da görüş istendi.

Mevcut kanunda askerî silah ithalatı ve ihracı Milli Savunma Bakanlığı’nın izniyle yapılabiliyor ve kayıtlar Genelkurmay Başkanlığı’nda tutuluyor. Tasarı askerî silahların (MİT ve polis için) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından da ithal edilmesinin yolunu açıyor.

Asker tasarıdan kaygılı

Düzenlemeye karşı çıkan Genelkurmay Başkanlığı, Komisyona gönderdiği ‘Bilgi Notu’nda kaygısını şöyle dile getirdi: “Bu yasa çıkarsa, askerî silah ve malzemelerin ithali tek elden takip edilemeyecek, kontrolsüz kalacaktır.”

Askerin ‘Bilgi Notu’nda, tasarının ‘sivil amaca yönelik’ olarak hazırlandığı ama ‘askerî silahları’ kapsadığı vurgulanıyor. Komisyona gönderilen yazıda, “Askeri silahlara ilişkin düzenlemelerin, bu tasarı kapsamı dışında bırakılması gerekmektedir“ deniyor.

Önerileri alan Alt Komisyon, geçtiğimiz günlerde toplanarak tasarıyı İçişleri Komisyonu’na havale etti. Komisyon, tasarıya son şeklini vermek üzere 8 nisan perşembe günü toplanacak.

Düğün, bar ve pavyon yasağı

Tasarıyla silahla girilemeyecek yerlerin kapsamı genişletiliyor. Mahkeme binaları, disiplin kurullarının toplantı salonları, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, hastanelerin psikiyatri bölümleri, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, TBMM binaları ve eklentileri, sendika ve derneklerin genel kurul toplantıları ile siyasi partilerin açık hava veya kapalı salon toplantılarının yapıldığı yerler, eğitim ve öğretim kurumları ile öğrenci yurtları, toplantı ve gösteri yerleri, spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerler, grev veya lokavt yapılan iş yerleri, hava meydanları terminal binaları ve güvenlik kontrolü altında tutulan bölümler ile hava ulaşım araçları, merkez teşkilatının en üst amiri, taşra teşkilatında ise valinin verdiği karara istinaden kamu hizmet binaları, işletenin talebi üzerine il özel güvenlik komisyonu tarafından verilen karara istinaden kamuya açık özel kişilere ait yerlere silahla girilemeyecek.

Ayrıca, bar, pavyon, gazino gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri ile düğün törenlerinin yapıldığı kapalı yerlere de silahla giriş yasak olacak.

18 yaşını dolduran tüfek ruhsatı alabilecek

Silah edinme ve ruhsat başvuruları en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak. Tek atımlık av tüfeği için 18, tabanca için 21 yaşını bitiren, sağlık bakımından bir engeli olmayan, silahın kanuni yollardan temin edildiğini belgelendiren kişiler, silah edinmek için haklı bir nedene sahip olmak, silahın güvenli korunması için fiziki tedbir almış olanlar, silah ruhsatı alabilecek.

Silah ruhsatı talebinde bulunan kişilerde, belirli bir cezaya mahkûmiyetine bağlı hak yoksunluğunun bulunmaması şartı aranacak. Bu konuda yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin hükümler saklı olacak. Silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığı, heyet raporuyla tesbit edilecek.

Silah edinme şartlarını taşımamasına rağmen kişiye, “hayatı ciddi tehlike içinde bulunduğu hususunda somut vakaların varlığı halinde’’, Valinin başkanlığında İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve MİT’in ildeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulacak komisyon kararıyla silah ruhsatı verilebilecek. Komisyon, bu konudaki kararını oybirliğiyle alacak. Silah ruhsatları, verildiği tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.

TARAF