Arap şairlerin Filistinliler için okuduğu şiir ve kasideler duygulandırdı
Arap Yazarlar Birliği (AYB) Başkanı Gassan Kamil Vennus, Filistin'de yaşanan dramı bir insanlık sorunu olarak değerlendirdi.
Avrasya Yazarlar Birli
Avrasya Yazarlar Birliği (AYB)'nin öncülüğünde Antalya'nın Manavgat ilçesi Çolaklı beldesinde yapılan 'Filistinli Şair ve Yazarlar için Edebiyat, Demokrasi ve Kültürel Kalkınma Programı' sonrası Arap şairler, ülkelerine dönmeden önce Filistin davasına destek için şiir ve kaside okudu.
10 Arap yazar ve şairin okuduğu şiir ve kasideler duygulu anlar yaşattı.
Filistin Şiir Evi Genel Müdürü Semir Atiyye'nin "Filistin'de Anneler Ağlıyor Haber Varmı?" şiirini okurken Türk ve Arap şair ve yazarlar duygulu anlar yaşadı.
Suriyeli bayan şair "Filistin'e özgürlük" şiirini okurken Arap ve Türk şairler hep birlikte alkışladı. Kadın şairler şiirlerini duygulu bir şekilde okurken, "Anne yüreği bu şiir ve kasideleri okumaya yüreğimiz kaldırmıyor." dedi.
Türk yazarlar ise Arap şairlerin şiir ve kaside okumasına "Hepimizin yüreği Filistin için atıyor." sözleriyle destek verdi.
Suriye Filistin Şiir Evi Genel Müdürü Semir Atiyye Filistinliler atfen yazdığı 'Ah Benim Vatanım' ile 'Gazze de Yüreğim Kaldı Anne' şiirlerini okudu.
Semir Atiyye, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Dr. Beşir Essad'ın 2 ülke arasında başlattığı ikili sıcak ilişkinin tüm Arap dünyasına örnek olması gerektiğini vurguladı.
Türk-Arap ilişkilerin yıllardır bazı ön yargılardan türü bir türlü istenilen ölçüye gelmediğini belirten Semir Atiyye, son 4 yıl içinde bu ön yargıların yıkılarak yerini birbirini sevme ve anlamaya bıraktığına işaret etti.
Semir Atiyye, "Türklerle Araplar asırlardır kardeş. Bizim en önemli ortak tarafımız ise inanç birliğimiz. Orta Doğu'da yıllardır kanayan bir yüreğimiz var. Oda Filistin. İnsanlar kendi öz yurtlarında çıkarılıyor. Fakat uygar dünyadan ses çıkmıyor. Masum insanların evleri bombalarla başına yıkılıyor. Yine ses yok. Anne ve babalar Filistin'de çocuklarını öpüp koklamadan toprağa verdi. Biz edebiyatçılar Filistin'in acılarını hiç unutturmayacağız. Filistinli bir annenin atılan bombalarla ölen çocuğunun öpmeye çalışması içimi kanatıyor. Bir baba olarak canım yanıyor. Gelecek kuşakların bu acıları yaşamaması için ilk önce Filistin edebiyatı şaha kalkmalı. Davos'taki haksızlığa tepki gösterme biz Arap edebiyatçılarına cesaret verdi." şeklinde konuştu.
Suriyeli şair ve yazar bayan Raifa Almasri ise Filistin'de yaşanan acılara bir anne olarak yüreğinin dayanmadığını dile getirdi.
Filistin'de yaşananların bir insanlık sorunu olduğunun altını çizen Raifa Almasri, bu soruna kayıtsız kalanların gelecek kuşaklar tarafından hiç bir zaman affedilmeyeceğini açıkladı.
Raifa Almasri, şunları ifade etti: "Filistin'de anne olmak çok zor. Bir anne düşünün ki çocuğunuzun bisiklete bindiğini göremeden öldürülüyor. Evleri başına yıkılıyor. İsrail tarafından her tarafın abluka altına alınıyor. Nefes almanın zorlaşıyor. Bu acı ve çaresizlik içinde yardım eli bekliyor. Biz Müslümanlar, acılı annenin yanında bugün olmayacağız da ne zaman olacağız. Filistin'e atılan aslında her bomba içinde insan sevgisi olan her insanın yüreğine atılıyor. Vicdanını kaybetmişlere söyleyeceğimiz bir söz yok."
AYB Başkanı Yakup Deliömeroğlu da bu etkinliğin üçüncü ayağının Hollanda Türkevi Araştırma Merkezi Müdürü Veyis Güngör öncülüğünde önümüzdeki günlerde Amsderdam'da yapılacağını duyurdu.
Arap yazarlar, ülkelerine dönmeden önce Filistinlilere atfen yazdıkları şiir ve kasideleri okudu. Arap yazar ve şairler adına konuşan Nerjis Ahmar, Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissettikleri için Türk dostlarına çok teşekkür etti.
Arap şairler ülkelerine dönmeden önce Filistin sorunu ve programla ilgili Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmede bulundu.
AYB Başkanı Gassan Kamil Vennus, vicdanını yitirmemiş her insanın İsrail'in yaptığı katliamlara sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.
Vennus, kutuplarda fok balıkları öldürüldüğünde dünyaya ayağa kaldıranların Bosna-Hersek ve Gazze'de yapılan insanlık dışı saldılarda masum çocukların öldürülüşüne sessiz kaldığını kaydetti. Vennus, "Filistin'de yaşanan acılar yüreğimizi kanatıyor. Misket bombaları atıldığında 3 çocuğunu birden kaybeden Gazzeli bir annenin feryadını hangi şair ve yazar dile getirebilir. Filistin'de beşiklerinde uyuyan masum bebeler anne ve baba diyemeden İsrail tarafından evleri bombalanarak can verdi. Müslümanlar bir vücudun azaları gibidir. Filistin'de veya dünyanın başka bir yerinde yapılan her zulüm bizim yüreğimizi kanatır. Gün ağlama vakti değil. Zulmün sesini kırma adına bir şeyler yapma vakti. Onun için Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsviçre Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu toplantısında söylediği 'one minute' sözü Arap dünyası için moral oldu. Aslında Erdoğan'ın o sözü dünyada zulme uğramış mazlum milletlerin çığlık sesiydi." diye konuştu.