Başsavcıya skandal ses kaydını kabul etti

Başsavcı Aykut Cengiz Engin, Tuncay Özkan'la yaptığı skandal görüşmeyi kabul etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in Ergenekon tutuklusu Tuncay Özkan ile yaptığı görüşmenin ses kaydı yayınlandı. Tuncay Özkan tarafından kayda alındığı iddia edilen görüşmede Engin, "Sorgulamayı başından sonuna kadar talimatınızla yürütüyoruz" dediği Özkan'dan yardım istiyor. "Bana öyle sorulmasını istediğiniz, sizin için bilinenlerin dışında ilginç bir şey varsa, Engin'e not tuttur da onları soruşturma konusu yapalım" ifadesini kullanan Başsavcı Engin'e Özkan, "Evet olur, memnuniyetle" karşılığını veriyor.

SORGU SORULARI VERİLMİŞ

Görüşmede Engin'in, konuyla ilgili, "Bu çarşamba sorgu yapacağız" demesine karşılık Özkan da, "Ben bu gece hazırlarım size" diyor. Sorguda sorulmak üzere Özkan'ın hazırlayacağı soruların nasıl ulaştırılacağı konusunda da yol gösteren Engin ses kaydında, "Bana doğrudan ulaştıramayabilirsiniz. Gizlice bizim Baltacı'ya, Engin'e ulaştırırsanız. O bana intikal ettirir böyle şeyleri" şeklinde konuşuyor.

MÜFETTİŞ RAPORU PEŞİNDE

Görüşmede Engin, Özkan'ın da daha önceden bilgi sahibi olduğu anlaşılan başka bir soruşturmaya ilişkin ilginç bilgiler veriyor. Soruşturmayla ilgili olarak bankaları araştırdığını belirten Engin'in "İş Bankası'nı şunu bunu araştırdım, pek İş Bankası'nda gayrimeşru bir şey çıkmıyor, ama diğerlerinden çıkacak her halde" ifadesini kullanıyor. Bunun üzerine Özkan’ın, "O İş Bankası’nın müfettişlerinin saptadıkları var ki onlar başlı başına bir olay zaten. Yani o müfettiş raporları sizde var mı bilmiyorum" demesi üzerine Engin, bu raporun kendisinde olmadığını belirtiyor. İş Bankası müfettişlerinin hazırladığı rapor için "İnanılmaz bir şey, İş Bankası Müfettiş raporları oradaki gayri meşrulukları inanılmaz ortaya koyuyor" diyen Özkan'a Engin, "Oradan sorup da sonuç alabileceğimiz cevapları ne olabilirse ben sorgulama sırasında onları yönelteyim. Polis yöneltemiyor tabii” karşılığını veriyor. Özkan da "Ben Engin Bey'e yarın iletirim. O size öğlen verir" diyor..



O İSİM SAVCI ENGİN BALTACI MI?

Görüşme tarihinde İstanbul DGM'de Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığı öğrenilen Engin'in Susurluk savcılarından biri olduğu ve konuşmasında 'Baltacı, Engin' diye geçen ismin de yine aynı yerde görev yapan savcılardan Engin Baltacı olduğu iddia ediliyor.

ENGiN: ‘O iFADE DiL SÜRÇMESiDiR’

Ergenekon tutuklusu Tuncay Özkan ile ses kaydı internette dolaşan İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, kayıtla ilgili açıklama yaptı. Ses kaydını doğrulayan Engin, 11 yıl önce yaptığı konuşmada; 'Soruşturmayı talimatınızla yürütüyoruz' şeklindeki ifadeyi ise "Özkan bir gazeteci. Onun ne talimatı olurmuş. O bir dil sürçmesidir" şeklinde değerlendirdi. Engin şöyle devam etti: "Konu ne hatırlamıyorum. O zaman yürütülen soruşturmayla alakalı yazdığı yazıları ihbar kabul etmişiz. ‘Onun belgelerini gönderin’ demişiz."

TARTIŞMALI TALİMAT

‘Polis soru yöneltemiyor olabilir’ ifadeleri için ise Engin şunları söyledi: "Olabilir. Hatırlamıyorum bile şimdi. Oradaki isimler askeri savcıların görevde olduğu zamana tekabül ediyor. Bu her zaman olduğu gibi belirli mihrakların bel altı vurma teşebbüsleridir. Fakat bu basit ve 11 sene önceki bir hadisedir." Engin'in adı geçtiğimiz günlerde İstanbul Emniyeti ve Merkez Komutanlığı'na gönderilen yasa dışı talimatla gündeme gelmişti. Balyoz soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar, Ali Haydar ve Mehmet Berk'in gönderdiği talimat yazılarını polisin dikkate almamasını belirten Engin, kendisini ya da Başsavcıvekili'nin onayı olmayan talepleri işleme koymadan geri göndermelerini istemişti. Hukuk dışı talimata gelen yoğun tepkiler nedeniyle Başsavcı Engin, skandal yazıyı geri çekmişti.