Orta Asya'daki tartışmalı elektrik santrali fizibilite raporundan sonra inşa edilecek

Tacikistan'da temaslarda bulunan Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Philippe Le Houérou, Tacikistan ile Özbekistan arasın

Tacikistan'da temaslarda bulunan Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Philippe Le Houérou, Tacikistan ile Özbekistan arasındaki tartışmalı Rogun hidroelektrik santralin fizibilite raporu hazırlandıktan sonra inşa edileceğini kaydetti.

Tacik Başbakanı Akil Akilov ile santralin inşaatını yerinde inceleyen Philippe Le Houérou, "Bizzat kendim elektrik santralini ziyaret ettim. Şu anda santralde onarım çalışmaları yapılıyor. Santral fizibilite raporu ve ekolojik açıdan güvenli olduğu ortaya çıktıktan sonra inşa edilmeye başlanacak" diye konuştu.

TACİKİSTAN ZİYARETİMDEN MEMNUNUM

Başkent Duşanbe'de Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya gelen Le Houérou, görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamasında, ziyaretinden memnun kaldığını kaydetti. Devlet Başkanı ile yaklaşık 3 saat görüşme yaptıklarını kaydeden Le Houérou, Dünya Bankası'nın Tacikistan ekonomisinin geliştirilmesi amacıyla 500 milyon dolar değerinde 35 proje hayata geçirdiğini kaydetti.

Le Houérou ayrıca, "Rahman ile önümüzdeki 3 yılda yapılabilecek işbirliği olanaklarını masaya yatırdık. Dünya Bankası'nın Direktörler Kurulu Mayıs ayında bu işbirliği projelerini değerlendirecek. " dedi.

Özbekistan ile Tacikistan arasındaki hidroelektrik santral yapımıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Rogun hidroelektrik santralin yapımına karşı çıkan Özbekistan Başbakanı Şevket Mirzoyeyev'in Tacikistan Başbakanı Akil Akilov'a gönderdiği mektupla bu tartışmalar daha da büyümüştü. Özbek Başbakan, mektubunda 40 yıl önce eski Sovyetler Birliği döneminde eski tasarım, mühendislik ve teknolojik çözümlerle inşaatına başlatılan Rogun hidroelektrik santralinin yapımına Tacikistan'da yeniden başlamadan önce bağımsız uluslararası uzmanlar tarafından detaylı olarak incelenmesi gerektiğini izah etmişti.

Tacikistan Başbakanı Akil Akilov da cevap mektubunda, ülkede gerçekleştirilen bu projenin diğer ülkelere karşı olmadığını, bu projelerde bölgesel menfaatler de dikkate alınarak komşu ülkelerle bu çerçevede sıkı işbirliğine hazır olduğunu kaydederek, Rogun Hidroelektrik Santrali projesinin bölgedeki sulama sistemi ve ziraat sektörünü olumsuz etkilemeyeceğini ifade etmişti.

Özbekistan, Türkmenistan ve Afganistan'ın tarım arazilerini sulayan Amuderya ırmağının su kaynaklarının büyük bir kısmını oluşturan Vahş ırmağı üzerinde eski Sovyetler Birliği döneminde inşaatı başlatılan Rogun Hidroelektrik Santrali projesinin tamamlanması için Tacikistan Hükümeti, projeyi halka arz etti. Projenin toplam maliyeti 2,5-3 milyar doları bulması bekleniyor. Hükümet, 2010 yılında da bu proje için devlet bütçesinden 150 milyon dolar harcamayı öngörüyor.