Hicaz ve Bağdat demiryollarının Selçuk Üniversitesi'nde sergileniyor

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyük

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin işbirliğiyle düzenlenen "Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı" konulu fotoğraf sergisi Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi sergi salonunda açıldı.

Alman fotoğraf sanatçısı Peter Heigel tarafından derlenen tarihi fotoğraflar, Dr. Jürgen Fraznke'nin 2000 yılında demiryolu güzergâhında çektiği fotoğraflar ve BYEGM ile TCDD arşivlerinden seçilen toplam 230 fotoğrafın yer aldığı sergiye sanatseverler büyük ilgi gösterdi.

Serginin açılışında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Türkiye ve Almanya'nın geçmişten günümüze devam eden köklü bir ilişkiye sahip olduğunu belirterek, "İki ülke arasında günümüze kadar devam eden ilişki, AB sürecinde de sıklaşarak devam etmektedir. Almanya'yı bu süreçte her zaman yanımızda görmek istiyoruz." dedi.

Serginin Türk ve Alman ortak projesi olarak gerçekleştirildiğini belirten Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ise Türkçe olarak yaptığı konuşmasında, "Bağdat demiryollarının başladığı yer olan Konya'da bu serginin açılıyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum. İki ülkenin uzun bir ortak tarihi geçmişi var. Bu nedenle 100 yıl önce inşa edilen Hicaz-Bağdat Demiryolu'nun da tarihi önemi bulunmaktadır." diye konuştu.

Medeniyetlerin buluştuğu bir kent olan Konya'da böyle bir serginin açılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Hicaz-Bağdat demiryollarının bugün hâlâ önemini koruduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin artırmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ise, "Bu denli anlamlı bir sergiyi üniversitemizde açmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu tür kültürel etkinlikler iki ülkenin hem kültür hem de ekonomik anlamda işbirliğini artıracaktır." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri serginin açılış kurdelesini birlikte kesti.

Büyükelçi Eckart Cuntz ve beraberindekiler, tarihi fotoğrafları ilgiyle inceledi. Daha önce Ankara, Adana ve İstanbul'da da açılan serginin, 09 Mayıs Pazar gününe kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebileceği bildirildi.

Açılışa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Basın – Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü Zeliha Yeşil Doğan, Devlet Demiryolları Basın Müşaviri Vekili Orhan Uğur, öğretim üyeleri, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.