ESDER: Hayvan Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, Et ithalatının geçici bir ilk yardım olarak görülmesini ve Hayvan Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması gerektiğini dile getirdi.

ESDER: Hayvan Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı
Et fiyatlarındaki artış üzerine ithalatın gerçekleştirilmesiyle ilgili bir açıklama yapan Mahmut Çelikus, son bir yılda ciddi bir sorun haline gelen hayvancılık ve et fiyatları için bir an önce yurt çapında tedbirler alınmasını ve acil eylem planı oluştrulmasını istedi. Çelikus, "Sorun kronikleşmeden gerçekçi ve yapıcı adımlar atılırsa Türkiye daha önceki yıllarda olduğu gibi canlı hayvan ihraç eden bir ülke konumuna gelecektir." şeklinde konuştu.

Et fiyatlarındaki ani artışın tüketici kadar üreticiyi, kasap ve sakatatçı esnafları da mağdur ettiğini vurgulayan Çelikus, "Et piyasasında canlılığın kalmaması geçimini bu yolla sağlayan pek çok esnafı yeni bir krize sokmuştur. Son aşamada ise Türkiye dünyanın en pahalı etini tüketen ülke konumundadır. Artık buna dur denmelidir." denildi.

HAYVAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Hayvan organize sanayi bölgeleri oluşturulması önerisinde bulunan ESDER Başkanı Çelikus, gebe hayvan kesimleri engellenmesini, süt damızlıklarının kesilmemesi için etkin denetimler yapılmasını ve KDV oranları da düşürülmesini talep etti. Dernek olarak karkas et ithaline sıcak bakmadıklarını belirten Mahmut Çelikus, canlı hayvan ithalatının Türkiye için katma değer bakımından daha doğru olacağını söyledi.

"Hayvanlarla beraber hastalıkları da ithal edilmesin." diyen Çelikus, ülkemizin hayvan hastalıkları görülmeyen az sayıdaki ülkelerden bir olduğuna da işaret ederek, ithal edilecek hayvanların her türlü sağlık denetimlerinin ciddiyetle yapılması gerektiğini vurguladı. Et ve Balık Kurumu'nun canlı hayvan ithal etmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Çelikus, "Sadece ithalatta değil, EBK sektörde düzenleyici ve denetleyici bir fonksiyona sahip olmalıdır." ifadesine yer verdi.