Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Esenli Trabzonlu İşadamlarına Yol Gösterdi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) heyeti Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve Ticaret Ataşesi Ender Öncü'yü ziyaret etti.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Esenli Trabzonlu İşadamlarına Yol Gösterdi
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve beraberindeki Trabzonlu işadamlarını kabul eden Büyükelçi Murat Salim Esenli, ziyarette yaptığı konuşmada Çin halkının sağlıklarına düşkün olduğunu ifade ederek özellikle, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden fındık ve bal gibi ürünlerin Çin'de iyi tanıtıldığında ticari bağlantıların kurulabileceğini söyledi. Trabzon'un gıda ürünlerinin Çin pazarında değer görebileceğini kaydeden Büyükelçi Esenli, Çin'de Fındık Tanıtım urubu'nun bir temsilciliğinin bulunduğunu ve bu ekiple Trabzonlu tüccarların iletişimde bulunmalarının Çin pazarında etkili olmalarında faydalı olacağını kaydetti.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise Çin ekonomisinin sürekli büyüdüğünü ve Çinliler'in dünya ekonomisinden yüksek pay elde ettiğini ifade ederek Çinli iş adamları ile işbirliği yapmayı amaçladıklarını belirtti. Çin'le ticaretin geliştirilmesi açısından dil öğrenmenin büyük bir avantaj sağlayacağını vurgulayan Hacısalihoğlu "Çin günümüzde olduğu gibi gelecekte de dünya ekonomisinin motoru olmaya devam edecek. Bu nedenle Çin ile başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alanda ilişkileri geliştirmek için dil bilgisinin artmasında fayda görüyoruz. Yaptığımız görüşmelerde Çince öğrenmek isteyen Türk öğrencilere oda olarak yardımcı olacağız" diye konuştu.
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Pekin Büyükelçisi Esenli ve Ataşe Öncü'ye birer Trabzonspor forması armağan etti.
Öte yandan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Çin'de en önemli sanayi bölgelerinden biri olan Hanzhou bölgesi ile stratejik işbirliği konusunda anlaşmaya vardı. Hacısalihoğlu ile CCPIT Başkan Yardımcısı Jiang Jındog tarafından imzalanan anlaşma kapsamında Çin'in 60 milyon nüfuslu bir üretim bölgesi olan Hanzhou'da Trabzonlu ve Çinli işadamları işbirliği gerçekleştirecek. Hanzhou, Çin ekonomisine yılda 500 milyar dolar katma değer sağlayan bir sanayi bölgesi olarak dikkat çekiyor.