Tarım Bakanlığı, 182 ülkenin temsilcisini İzmir'de ağırlıyor
Birleşmiş Milletler (BM) Kodeks Alimentarius Komisyonu (CAC) Gıda Maddelerindeki Bulaşanlar Komitesi'nin 4. oturumu, ilk defa Türkiye'de düzenleniyor.
Gıda ile ilgili uygulamaların sağlık ve teknoloji yönünden standartlaştırılmasını amaçlayan komisyona ev sahipliği yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil , 2009 yılında Alo Gıda 174 şikayet hattına 447 bin işyeri hakkında başvuru yapıldığını , bunların değerlendirilmesi sonunda 350 bin 455 ' ine denetim uygulandığını söyledi . 2010 yılı denetim programı kapsamında kontrolu yapılacak ürün numunelerin yaklaşık 6 bin adedinin bulaşanların ( benzopiren , okratoksin A , aflatoksin , kurşun ) tespitine yönelik planlandığını belirten Müsteşar Yardımcısı Pakdil , aflatoksin denetim programı kapsamında başta fındık , Antep fıstığı , kuru incir , yer fıstığı ve kırmızı biber olmak üzere bu ürünlerin kullanıldığı gıda maddelerinin kontrol edildiğini , 2007 yılında alınan yaklaşık bin 300 numunenin yüzde 4 ' ünde , 2008 ve 2009 ' daki 3 bin 500 adet numunenin ise yüzde 5 ' inde olumsuzluk tespit edildiğini aktardı .
Dünyada yaklaşık 7 milyar insan yaşadığı , 1 milyardan fazla insanın açlıkla mücadele ettiğini vurgulaşan Pakdil , " BM Nüfus Fonu ' nun belirlemelerine göre dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyarın üzerinde olacağı gözönünde bulundurulduğunda , açlık sorunu önümüzdeki yıllarda önemini arttırarak devam edecektir . Dünyada gıda güvenilirliğiyle ilgili çalışmalar , gerek insan sağlığı gerekse ürün kayıplarının önlenmesi veya en aza indirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir . Bu toplantının konusu olan bulaşanların , ürün kayıplarına ve ülke ekonomilerine büyük zararlar verdiği hepinizin malumlarıdır . " dedi . Bunun için çözüme yönelik iyi tarım uygulamalarına hız verilmesi gerektiğinin altını çizen Nihat Pakdil , " Aflatoksin oluşumunun azaltılması ve önlenmesine dair klavuzlar hazırlanmıştır . Çalışmalar , bakanlığımız tarafından aralıksız sürdürülmektedir . Türkiye , yıllık ortalama 600 bin ton fındık üretimiyle dünyada ilk sırada yer almaktadır . Bu miktar , dünya üretiminin yüzde 75 ' ine karşılık gelmektedir . Aynı şekilde dünya fındık ihracatında yüzde 75 ' lik paya sahipken incir üretiminde yıllık 240 bin tonla birinci sırada yer almaktadır ve dünya ihracatında yüzde 60 ' lık paya sahiptir . " diye konuştu .
KODEKS ALİMENTARİUS KOMİSYONU
Kodeks Alimentarius Komisyonu ( CAC ) , 1960 ' larda BM Gıda ve Tarım Teşkilatı ( FAO ) ile Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından ortaklaşa kurulan ve merkezi Roma ' da olan , BM ' ye bağlı bir kuruluştur . Bugün 182 ülke ve Avrupa Birliği üyedir . Kuruluşun görevi , dünyada gıdayla ilgili uygulamaların sağlık ve teknoloji yönünden standartlaştırılmasını sağlamaktır . Bu amaçla hazırladığı " Kodeks Alimentarius Standartları " , bütün ülkeleri için güvenli gıda üretiminde referans dokümanlardır . Bunların , ek olarak ülkeler arasındaki gıda ticaretinde teknik engellerin önlenmesi gibi bir yararı da vardır .
Söz konusu toplantıda CAC Gıda Maddelerindeki Bulaşanlar Kodeks Komitesi ' nde kuru incir için azami aflatoksin sınırlarının belirlenmesine yönelik ülke görüşü sunulacak . İlk defa bir Kodeks Komite toplantısının Türkiye ' de yapılması , önceki yıllarda komitede kazanılmış başarılar ve bu yılki toplantıda iletilecek ülke görüşü açısından büyük önem taşımaktadır .