Nilüfer'de Da Zeytin Üreticilerine Eğitim

Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde tarım ve hayvancılık birimi oluşturan Nilüfer Belediyesi, çiftçilere yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

Nilüfer'de Da Zeytin Üreticilerine Eğitim
İlk olarak İrfaniye ve Çaylı köylerinde çiftçilere 'toprak analizi ve gübreleme' konusunda teorik ve uygulamalı eğitimin verildi. Akçalar'da ise zeytin üreticileri hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirildi. Akçalar'da yapılan eğitim toplantısına Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. Himmet Tezcan, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yard. Doç. Dr. Nabi Alper Kumral, Nilüfer Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Dr. Sibel Özer ile Akçalar, Başköy, Gölyazı, Karacaoba, Çatalağıl, İrfaniye, Görükle köylerinde bulunan çiftçiler katıldı.
Hastalıklarla mücadele hakkında bilgi veren Doç. Dr. Himmet Tezcan, zeytinde iki ana hastalık olan halkalı leke ve dal kanserine dikkati çekerek, "Zeytinde hastalıklarla mücadelede ilaçlama dönemi çok önemli. Hastalık ve zararlılar ile doğru şekilde mücadele edilmeli. Halkalı leke hastalığının en önemli belirtisi yaprakların üst yüzeyinde gri şekilde noktalar oluşmasıdır. Kimyasal mücadele ilkbahar sürgünleri görülmeden önce çiçekler açmadan ilaçlama yoluyla yapılmalıdır. Zeytin dalı kanseri hastalığı ise ağacın gövdesinde ve dal sürgünlerinde değişik büyüklükte siğiller görülür. Sık sık don olan yerlere zeytin dikilmemelidir. Kimyasal mücadele için ise temmuz-ağustos aylarında kurumuş dallar temizlenmeli ve yerine göz taşı sürülmelidir. Çeşitli hastalıklarla doğru mücadele için ziraat teknisyeninden bilgi alınmalıdır" dedi.