Erken Yaşta Gelen Şöhretin Psikolojik Etkileri

60

Erken Yaşta Gelen Şöhretin Psikolojik Etkileri
60. Berlin Film Festivali'nde "Altın Ayı" ödülü kazanan Bal'ın Rize'de geçtiğimiz günlerde yapılan galasında başrol oyuncularından 8 yaşındaki Rizeli Bora Altaş'ın tavırları ve basın mensuplarının sorularına verdiği cevaplar erken yaşta gelen şöhretin etkileri olarak yorumlanırken, uzmanlar zihinsel, fiziksel ve kişilik gelişimini tamamlamadan gelen şöhretin kişinin ilerleyen yaş dönemlerinde psikolojik rahatsızlıklar geliştirmesine neden olabileceğini belirtiyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Özel İmperial Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. M. İrfan Coşkun, ülkemizde değişik alanlarda çok erken yaşlarda şöhreti yakalayan çocuk veya ergenlere şahit olduklarını hatırlatarak "Çocukluk ve ergenlik döneminde bir yeteneğe veya şansa bağlı olarak gelen şöhret, kişinin bu durumu kavrayamamasına ve bundan gelen kazançları da hiç bir değer yargısından geçirmeden kabullenmesi kişiliğinin sağlıklı gelişmemesine neden olabilir" dedi.
Geçmiş dönemlerde şöhret olmuş ve unutulmuş insanların alkol madde kötü kullanımından depresyona kadar uzanan bir çok psikolojik sorunlar yaşadığına dikkat çeken Coşkun, "Bütün dünyada ama daha fazla olarak ülkemizde değişik alanlarda çok erken yaşlarda şöhreti yakalayan çocuk veya ergenlere şahit olmaktayız. Henüz zihinsel, fiziksel ve kişilik gelişimini tamamlamadan gelen şöhret kişinin ilerleyen yaş dönemlerinde psikolojik rahatsızlıklar geliştirmesine neden olabilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde bir yeteneğe veya şansa bağlı olarak gelen şöhret kişinin bu durumu kavrayamamasına ve bundan gelen kazançları hiç bir değer yargısından geçirmeden kabullenmesi kişiliğinin sağlıklı gelişmemesine neden olabilir" diye konuştu.
"Şöhret, göreceli ve kısa süreli bir dönemi kapsıyorsa kişi ünlü olduğu dönemdeki sosyalliği ve tüm gözlerin ona çevrildiği bu sanal dünyanın cazibesine alışmış olabilir" diyen Coşkun "Tüm bu maddi ve manevi kazançların ortadan kalkması kişinin özgüvenini düşürür, kendine ve yeteneklerine olan inancının kaybolmasına neden olur. Şöhret döneminde ona yöneltilen tüm övgüler ve ödüller kişinin sandığı gibi onun kendisine yöneltilmiş bir olgu değildir. İnsanların popüler olana saygı gösterdiği bir ilgidir ve genellikle kısa sürelidir. Bireyin bu döneminde yanında bu durumu ona fark ettirecek, yol gösterecek nitelikte bilge insanlara yani abilere ihtiyacı vardır. Geçmiş dönemlerde şöhret olmuş ve unutulmuş insanların alkol madde kötü kullanımından depresyona kadar uzanan bir çok psikolojik sorunlar yaşadığı gözlenmiştir" şeklinde konuştu.