Ceyhan'da Hormonsuz Eracılık

Adana'nın Ceyhan ilçesinde 14 yıl önce kurulan domates ve biber serasından elde edilen ürünler, yılardır ilçenin ihtiyacını karşılarken Doğu ve Güneydoğu illerine de gönderiliyor.

Ceyhan'da Hormonsuz Eracılık
Ceyhan'a bağlı Kurtkulağı Beldesinde 1996 yılında Ekinciler Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci tarafından kurulan 17 dönümlük serada 4 yıl boyunca çilek üretimi yapıldı. Ancak daha sonra burayı devralan amcaoğlu 5 çocuk babası Müslüm Ekinci (60), seralarda 12 yıldan beri domates ve biber çeşitleri üretmeye başladı.
Ürettikleri ürünleri Ceyhan'da komisyonculara sattığını belirten Ekinci, "Domates ve biberlerimizi Ceyhan'da belli bir komisyon karşılığında komisyonculara veriyoruz. Ceyhan'ın ihtiyacını karşılamakla kalmayıp Doğu ve Güneydoğu illerimize de gönderiliyor. Kışın haftada bir kez havaların ısınmasıyla birlikte ise haftada iki defa hasat yapıyoruz" dedi.
Müslüm Ekinci, bölgede örnek bir seraya sahip olduklarını, üreticilerin de seracılığa yönelmesinde fayda gördüklerini belirterek, "Açık alanda ürettiğiniz domatesten dönüm başına yaklaşık yılda 3-4 ton elde edilirken serada yaklaşık 15-20 ton civarında ürün elde ediliyor. Ayrıca serada yılda iki kez üretim yapabilirsiniz. Yani az alanda daha çok kazanç elde ediliyor. Seracılığın bölgemizde gelişmesi işsiz insanlara özellikle de kadınlarımıza iş sahası açıyor. Mesela bizim seramızda çoğunluğu kadın olmak üzere 15-20 kişi sürekli olarak çalışıyor. Bu açıdan da ekonomiye katkı sağlanmış oluyor" dedi.
Ekinci, seralarda ürettikleri domatesleri 40-50 günlük ömrü olan Bombus arıları ile döllendirdiklerini de vurgulayarak, "Yani bizim seralarımızda hormonla döllenme yok. Tamamen doğal döllenme. Bu yüzden domateslerimizin içi misket gibi dolu, çekirdekleri ve tadı daha kaliteli. hormonla döllenen domateslerin içi boş, su dolu ve tadı da istenildiği kalitede olmaz. Seralarımızı merkezi ısıtmalı kalorifer sistemiyle ısıtıyoruz. Onlara çocuk gibi balkıyoruz" diye konuştu.
Kurtkulağı Belde Belediye Başkanı Bekir Yılmaz ise bölgede örnek olan bu tür sera yetiştiriciliğinin gelişmesi için belediye olarak yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.