Gaziantep Dünya'da İklim Planlaması Yapan 3. Şehir Oluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlamasının iklim üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için İklim Planlaması yapıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Tercan Hengirmen, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) yetkilileri, Yerel Yönetimler ve Kentsel Gelişim Departmanı çalışanı Samuel Lefevre, Direktör Laurent Duriez, Yerel Yönetim Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Nathalie Le Deumat ve Bertrand Nora katıldı.
Toplantıda, "Dünyanın yakın geleceğinin karşı karşıya kaldığı en önemli sorun olan küresel iklim değişikliğinin ne kadar büyük bir yıkım yaratacağı ve küresel ısınmaya sebep olan tek sorumlunun da fosil yakıtları kullanan insan etkinlikleri olduğunun ortaya konulduğu günümüzde acil önlemler alınması gerektiği" belirtildi.
Birleşmiş Milletlere sunulan envanter raporlarını değerlendiren yetkililer, "Türkiye'nin sera gazları emisyonlarını en hızlı arttıran ülkeler arasındadır. Enerji üretiminin yüzde 75 oranında kömür ve doğalgaza dayalı olması; Türkiye'nin enerjinin en verimsiz kullanıldığı ülkeler arasında yer alması; ulaşımda petrol bağımlılığına neden olan karayolu taşımacılığının yüzde 91'e varan oranda pay sahibi olması bu artışın nedenlerinin başlıcalarıdır" diye ifade edildi.
Başkan Güzelbey, "Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) yetkilileri ile yapılan bu toplantının temel amacının, Gaziantep'in gelişimini sürdürürken bu gelişime paralel İklim Eylem Planını Hazırlamak, bu proje öncesi kenti yönetimsel ve teknik anlamda tanımak ihtiyaçlarını belirlemek için ön çalışma yapmak olduğunu belirtti.
Güzelbey, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İklim planlamasını yaparak gelişimini sürdürmek isteyen Bankok ve Durban şehirlerinden sonra Dünya'da 3. Türkiye'de ise ilk şehir olacaktır" dedi.