Erciş'te İlk Kez Lazerle Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Ameliyatı Yapıldı

Van'ın Erciş Devlet Hastanesi'nde ilk kez lazerle gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyat yapıldı.

Erciş'te İlk Kez Lazerle Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Ameliyatı Yapıldı
Operasyonu gerçekleştiren Erciş Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Şanlı, gözyaşı kanalı ameliyatların son birkaç yıldır ABD ve çeşitli Avrupa ülkelerinde yapıldığının, Türkiye'de ise yeni yeni uygulanmaya konulduğunu söyledi. 980 Nanometre dalga boyundaki 'Diode Lazer' ile gözyaşı kanalı ameliyatının Erciş'te ilk kez yapıldığına vurgu yapan Op. Dr. Şanlı, yapılan ameliyatın çok başarılı geçtiğini söyledi. Operasyon esnasında kendisine eşlik eden KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zeynel Han'a yardımları için teşekkür eden Op. Dr. Şanlı, multidiode laser tedavisini ve farkını da anlatarak, "Gözde sulanma ve çapaklanma oluşursa, kanal içi mikrop kapar ise gözyaşı kesesi şişer. Şişen kese, göz ile burun arasında dışarıdan rahatlıkla görülebilir. Hastalar gün içinde devamlı sulanmadan ya da çapaklanmadan hatta rüzgara çıkınca gözlerinin sulanmasından şikayet ederler" dedi.
Gözyaşı kanal tıkanıklığında tedavi nelerini de ifade eden Op. Dr. Şanlı, hastalık ve tedavi yolları ile ilgili açıklamalarını daha sonra şöyle sürdürdü:
"Gözyaşı kanal tıkanıklığının cerrahi müdahale dışında bir tedavisi yoktur. Sulanma ve çapaklanma hatta gözyaşı kese şişliği ilaç verilerek geçirilebilir. Ancak, kanal tıkanıklığı devam ettiği için tüm bulgular kısa sürede yeniden tekrarlayacaktır. Hastalık geçmişte cerrahi olarak iki şekilde tedavi edilebiliyordu. Birinci yöntemde ameliyat göz kapağı ile burun arasındaki kese üzerinde cilt açılarak yapılır. Kese bulunur gözyaşı kesesinden burun içerisine kemik genişletilerek yol açılır. Bu işlemde ciltte yaklaşık 1 santimetre boyunda kesi ve dikişler vardır. Ameliyatın adı kısaca 'DSR' olarak adlandırılır. İkinci yöntemde ise ameliyat burun içinden yapılır. Bu da 'Endoskopik DSR' dediğimiz yöntemdir. Burun içinden kemik ve kese açılır ciltte dikiş gerektirmez. Dikişli yapılan gözyaşı kanal ameliyatının yani DSR'nin başarı şansı yüksektir. Tüm işlem görerek yapılır. Burun içinden yapılan gözyaşı kanal ameliyatının Yani Endoskopik DSR'nin başarı şansı ise düşüktür. Çünkü kese içi görülemez. Gözyaşı kesesinin içindeki bozukluklar bu yöntemle düzeltilemez. Fakat gözyaşı kesesi değil de burun içinde kanalda bir tıkanıklık varsa başarı şansı yüksektir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavi edilmezse gözyaşı kesesi ve gözyaşı yolları iltihapla dolar. Bu iltihaplar göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluşturur. Hatta iltihap yayılırsa menenjit, böbrek hastalığı gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan hastalarda katarakt ameliyatı yapmak bile bir risk oluşturur. Bu nedenle Lazer DSR ameliyatlarının diğer gözyaşı kanal ameliyatlarına göre birçok avantajı mevcuttur. En önemli avantajı ise diğer yöntemlere göre operasyonun çok kısa sürmesidir. Ayrıca, genel anestezide gerekmemektedir. Kanama yok denecek kadar azdır. Ameliyatta doku harabiyeti lazerin özelliğinden dolayı az olmaktadır. Hasta ameliyatta hemen sonra taburcu edilebilir. İyileşme süreci çabuktur. Ertesi gün günlük hayatına dönebilmektedir. Ciltten kesi yapılmaması dolayısı ile dikiş gerektirmemesi ve gözyaşı kesesi etrafındaki kasların zarar görmemesi diğer avantajlarını oluşturur. Multidiode lazer DSR tecrübeli bir cerrahta yüksek başarı oranına sahiptir. Bu arada, daha önce gözyaşı kanalından ameliyat olmuş hastalara ikinci ameliyatın diode lazer ile yapılması diğer yöntemlere göre daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Kısacası lazerle gözyaşı kanal ameliyatı bahsedilen avantajları sayesinde diğer yöntemlerin yerini alarak yaygınlaşacak bir yöntemdir. Hastaların tek yapması gereken uzman bir göz hekimi tarafından iyi bir muayene sonrasında ameliyat kararı verilmesidir."
Op. Dr. Mustafa Şanlı son olarak göz cerrahisinde dünyadaki son teknolojilerin uygulanması ile Erciş Devlet Hastanesi'nin de bir merkez haline geldiğini, çevre il ve ilçelerden hastaların hastalıklarını tanı ve tedavisi için kendilerine başvurduğunu belirterek, bunun Erciş için büyük bir kazanım ve gurur olduğunu kaydetti.