Köylüler Dava Açmaya Hazırlanıyor

Antalya'nın Finike ve Kumluca ilçelerinde 100 binden fazla nüfusun tek su kaynağı olan Alakır'da projelendirilen 8 Hidro Elektrik Santrali (HES), bölge köylülerini ayağa kaldırdı

Antalya'nın Finike ve Kumluca ilçelerinde 100 binden fazla nüfusun tek su kaynağı olan Alakır'da projelendirilen 8 Hidro Elektrik Santrali (HES), bölge köylülerini ayağa kaldırdı. 80 yıllık sularının HES projelerinin başlamasıyla ellerinden alındığını söyleyen 8 köy birleşerek dava açmaya hazırlanıyor.
Türkiye Su Meclisi ve çevre örgütü temsilcileri ile biraraya gelerek bölgenin merkezi konumundaki Karacaören Köyü'nde bir toplantı düzenleyen köylülerin sözcüsü Mehmet Başar, Alakır vadisindeki su kaynaklarının bölge halkı için yaşamsal öneme sahip olduğunu ve hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi. Yaklaşık 20 bin dönüm tarımsal alanı barındıran Alakır vadisine yapılacak HES'leri durdurmak için harekete geçen bölge köylüleri ile Alakır vadisinde biraraya gelen Antalya, Isparta ve Burdur Dereler Gönlünce Aksın Platformu üyeleri, bölgede inşaatı devam eden ve başlama aşamasında olan HES projelerini inceledi. Karacaören Köyü Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mehmet Başar ile Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Türkiye Ormancılar Derneği Antalya Şube Başkanı Gürel Şirin, Gömbe Belediye Başkanı Hasan Toker, Orman Kooperatifleri Birliği yöneticisi Hikmet Yılmaz ile Manavgat, Elmalı, Finike ve Kumluca'dan çok sayıda çevre gönüllüsü, HES inşaatları nedeniyle çok sayıda Kızılçam ağacının kesildiğini, birçoğunun da iş makinelerinin çalışmaları sırasında yıkıldığını belirterek, ağaç kıyımını protesto etti.
1930 YILLARINDAN BU YANA KULLANILIYOR
Büyükalan köyü Muhtarı Zeki Kahraman, bölgedeki su kaynaklarının 1930'lu yıllardan bu yana kullandıklarını ancak HES projelerinin uygulanmaya başlanması ile su kaynaklarının kullanımına izin verilmediğini söyledi. Suyla ilgili taleplerini DSİ yetkililerine ilettiklerini söyleyen Kahraman, 'suyun kullanım hakkının size ait olduğunu gösteren belgeniz var mı?' yanıtını aldıklarını anlattı.
ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ
Karacaören Köyü Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mehmet Başar ise yaklaşık 60 kilometrelik bir alan boyunca uzanan Alakır vadisinin bölge için yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtti. Bölgede nesli tehlikede olduğu için koruma altına alınan Kırmızı Benekli Alabalık ve çok sayıda endemik bitki türünün yaşadığına dikkat çeken Başar, "HES'lerin yarattığı tahribatı önlemek için hukuk mücadelesi başlatacağız. Bölge köylüleriyle bir araya gelerek önümüzdeki günlerde HES'leri durdurmak için davamızı açacağız" dedi. HUKUK MÜCADELESİNİ DESTEKLEYECEĞİZ
Toplantıda konuşan Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi ve TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, ülke genelindeki su kaynaklarında bin 700 HES'in projelendirildiğini vurgulayarak, bunun 59'unun Antalya, 56'sının Isparta ve 20'sinin de Burdur'da olduğunu belirtti. Antalya, Isparta ve Burdur Dereler Gönlünce Aksın Platformu olarak, Alakır, Gömbe ve Manavgat Gençler köyünü pilot bölgeler olarak belirlediklerini anlatan Gündüz, bu bölgelerde HES'lere karşı yürütülecek hukuk mücadelesinin destekleyeceklerini vurguladı. HES'lerle ilgili düzenlemenin su kaynaklarını pazarlama amacını taşıdığını öne süren Gündüz, Türkiye'nin su fakiri ülkeler arasında bulunduğunu hatırlatarak, yakın gelecekte bölgenin su kaynaklarının yalnızca fotoğraflarda görülebileceğini söyledi.