'Milli Mücadelede Osman Ağa Ve Giresun Uşakları' Paneli

Giresun Belediyesi'nin "Osman Ağa ve Milli Mücadele Şehitlerini Anma Programı" çerçevesinde Giresun Üniversitesi'nde "Milli Mücadelede Osman Ağa ve Giresun Uşakları "konulu panel düzenlendi.

Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'ndeki konferans salonunda düzenlenen panele Giresun Vali Yardımcısı Osman Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Cinel, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Konferansta Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Çapa, KTÜ Öğretim Elemanı Veysel Usta ve Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Gürsoy konuşmacı olarak yer aldı. Oturum Başkanlığı'nı yapan KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Çapa, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Pontus hareketlerinin milli mücadele öncesinde de yer aldığını ve Osman Ağa'nın bu Pontus hareketlerine karşı ortaya çıktığını söyledi. KTÜ Öğretim Elemanı Veysel Usta ise "Mondros Mütarekesi'nden sonra pontusçular Doğu Karadeniz'de faaliyetlerini artırınca Anadolu'da silahlı ilk mücadele Osman Ağa öncülüğünde ilk defa Giresun'da başlamıştır. Osman Ağa'nın Milli Mücadele'den Koçgeri isyanını bastırılmasına ve Muhafız Alayı oluşturulmasına kadar bir çok görevde başarılı olduğunu söylemek mümkündür" dedi.
Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Gürsoy ise Milli Mücadele'ye kahraman olarak başlayan Topal Osman Ağa'nın hain gibi bitirmemesi gerektiğini kaydetti. Gürsoy, "Giresun Osman Ağa önderliğinde milli bir rol oynamıştır.Osman Ağa Mustafa Kemal'in muhafız Alay Komutanlığı'nı yaparak iktidarın gücünü paylaşmıştır. Topal Osman Ağa milli mücadelede gayri nizami harp yöntemini uygulamıştır" diye konuştu.
Milli Mücadele'de kahramanlıklar gösteren Osman Ağa'nın, Ali Şükrü Bey'in öldürülmesinin ardından hain damgası yediğini de hatırlatan Gürsoy, asıl gerçeğin aydınlanamadığına dikkat çekti. Ali Şükrü Bey'i Osman Ağa'nın öldürmüş olamayacağını ileri süren Gürsoy, "26- 27 Mart akşamı o dönemde Giresun'un da bağlı bulunduğu Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey'in kaybolduğu belirtilmiştir. Bunun üzerine kimisi Mustafa Kemal'in ortadan kaldırdığını, kimi ise Topal Osman'ın öldürdüğünü ileri sürmüştür. Yapılan aramalar sonrasında da Ali Şükrü Bey, ölü olarak bulunmuştur. Tek bulgu ise o gece Ali Şükrü Bey, Osman Ağa'nın misafiridir. Osman Ağa ifadesinde 'kendisine misafir olarak gelen bir hemşerisini öldürmeyeceğini ifade etmiştir' Gereçkten de Osman Ağa, Ali Şükrü Bey'i öldürecek olsa niçin evine misafir etsin. Ayrıca Ali Şükrü Bey, Osman Ağa hakkında methiyeler düzen yazılar da yazmış bir isimdir. Bu olay sonrasında da Topal Osman Ağa hain damgası yiyerek önce öldürülmüş daha sonra da idam edilmiştir" şeklinde konuştu.
"Asıl gerçek şudur ki Türkiye Cumhuriyeti'ne her zaman operasyonlar düzenlendi" diyen Gürsoy "O dönemde de bir oyun oynanarak, milli mücadeleyi kazanan kadroyu dağıtmak istediler" ifadelerini kullandı.