Çekirdeksiz Kamkat Endüstriye Kazandırılacak

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Süs Bitkileri Uzmanı Dr

Çekirdeksiz Kamkat Endüstriye Kazandırılacak
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Süs Bitkileri Uzmanı Dr. Ayşen Ulun, enstitüde başlatılan çalışma ile çekirdeksiz limondan sonra süs portakalı olarak da bilinen kamkat bitkisini endüstriye yönelik bir bitki haline getirmek istediklerini söyledi.
Son yıllarda kamkat bitkisinin dikkatleri üzerine çektiğini ifade eden Ulun, "Enstitümüzde ıslah yöntemi ile farklı özelliklerde kamkat çeşitleri geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Süs portakalı olarak da bilinen kamkat bitkisini endüstriye yönelik bir bitki haline getirmek istiyoruz" dedi.
Kamkat bitkisinin meyvelerinin kullanım alanının gün geçtikçe genişlediğini dile getiren Ulun, "Şu an bitkinin meyveleri sanayi de reçel yapımında kullanılıyor, bunun yanında pasta süslemesinde, 5 yıldızlı otellerin açık büfe süslemesinde ve hatta meze olarak bile kullanılıyor. Bu kullanım alanı giderekte genişliyor" diye konuştu.
Büyük şehirlerde kilogramının 50 ile 80 TL arasında fiyatlarla satıldığına dikkat çeken Ulun, "Bu bitkinin endüstriye yönelik hale getirilmesini önemsiyoruz. Örneğin reçelde meyve tüm haliyle kullanılıyor. Çekirdeksiz limondan sonra çekirdeksiz kamkat endüstri için bir kazanım olacak" şeklinde konuştu.
İl ve il dışındaki fuarlarda kamkatın çok yoğun ilgi gördüğünü anlatan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Laboratuar Şefi Rasim Arslan ise ürünün çekirdeksiz olmasının endüstride bir avantaj olduğunu belirterek, "Kamkat, son yıllarda soğuk bölgelerde iç mekan, sıcak yörelerde ise hem iç hem de dış mekan süs bitkisi olarak talep gördü. Çekirdeksiz kamkatın daha da çok ilgi çekeceğini ve endüstriyel bir ürün olarak talep göreceğini düşünüyoruz" dedi.