Euro daha çok düşecek

Amerika ile Avrupa Birliği faizleri arasındaki getiri farkı ve Avrupa'nın düşük büyüme beklentisi sene içinde euronun 1.24 seviyesini test etmesi oldukça yüksek bir olasılık görülüyor.

Euro daha çok düşecek
  Geç ; en hafta iç ; inde global piyasaların yine oldukç ; a inişli-ç ; ıkışlı bir seyir izlediğini gö ; rdü ; k . Ö ; nce Yunanistan ' nın durumu ü ; zerinde anlaşma olmayacağı beklentisi ile başlayan olumsuz hava Portekiz ' in ü ; lke notunun dü ; şü ; rü ; lmesi ile daha da pekişti . Perşembe gü ; nü ; olumsuz durum bir anda ortadan kalktı . Ö ; zellikle hisse senetlerinde ilgi ç ; ekici yü ; kselişler gö ; rü ; ldü ; ki buna zemin hazırlayan sebepler arasında Amerika ' da işsizlik başvurularının yeniden dü ; şü ; ş gö ; stermesi , ç ; eşitli Amerikan şirketlerinin 2009 sene sonu gelir ve kâ ; r realizasyonlarının beklentilerin hayli ü ; zerinde gelmesi ve Brü ; ksel ' de gerç ; ekleşen Avrupa Birliği ( AB ) Liderler Zirvesi ' nde oldukç ; a muğlak olmasına karşın Yunanistan ' ın borç ; sorununa bir ç ; ö ; zü ; m bulunacağı aç ; ıklaması sayılabilir .

Yunanistan ' a gö ; lge destek

İlk bakışta gayet net gibi gö ; rü ; nen resim aslında ilginç ; tezatlarla dolu . Ö ; rneğin Avrupa Birliği Zirvesi ' nde Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Alman Başbakanı Merkel ' in anlaşmış gibi gö ; rü ; nü ; p Yunanistan ' ın borç ; sorununa Avrupa Birliği ağırlıklı olmak kaydıyla Uluslararası Para Fonu ( IMF ) ile beraber ç ; ö ; zü ; m getirilebileceği aç ; ıklaması piyasaları rahatlatırken konunun detayları hakkında nerdeyse hiç ; bir aç ; ıklama olmadı .

Hatta yapılan yorumlarda sanki konunun ö ; zellikle muğlak olarak kalması amaç ; lanıyor gibi bir izlenim ç ; ıktı . Bence burada yapılmaya ç ; alışılan oldukç ; a aç ; ık : Ne AB ne de IMF ' yi ç ; ok fazla işin iç ; inde sokmadan , Yunan ekonomisine gö ; lge bir destek vererek ü ; lkenin hem miktar hem de maliyet aç ; ısından tatmin edici şekilde piyasalardan borç ; lanmasını sağlamak .

Eğer serbest piyasa şartları dahilinde yeterli borç ; lanma sağlanamazsa o zaman alternatif yollara başvurulacak , yani Avrupa Birliği fonları ve IMF devreye girecek . Ben hemen her koşulda IMF ' nin Yunanistan konusunda oldukç ; a mü ; dahil olacağını dü ; şü ; nü ; yorum . Bu , fonlama şeklinde de olabilir , danışmanlık şeklinde de .

Euro 10 ayın dibinde

Aslında Avrupa Birliği ' nin kendi iç ; inde bu sorunu ç ; ö ; zü ; me kavuşturması en ideali . Ancak alınması gereken ö ; nlemlerin sertliği gö ; z ö ; nü ; ne alındığında IMF ' nin ö ; nereceği şablon ile mali ve yapısal sorunların daha standart yollarla ç ; ö ; zü ; lmesi belki daha mantıklı olabilir . Fakat IMF ' nin ya da başka bir Avrupa Birliği dışı kurumun bu sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; nde yer alması olasılığı iç ; in Avrupa Merkez Bankası ( AMB ) Başkanı Jean Claude Trichet ' nin yaptığı yorum oldukç ; a kısa ve ö ; z olduğu kadar aynı zamanda Avrupa Birliği ' nin kendi iç ; inde kurumları arasındaki eşgü ; dü ; mü ; n ne kadar az gü ; ç ; lü ; olduğunu da gö ; steriyordu .

Trichet ' ye gö ; re dışarıdan yapılan mü ; dahale �ok , ç ; ok kö ; tü ; ' . Peki Avrupa Merkez Bankası Başkanı bu kadar negatif bir yorum yaparsa euro nasıl reaksiyon verir? Evet dü ; şer hem de son 10 ayın en dü ; şü ; k seviyesine . Gerç ; i Trichet yaptığı bu yorumun ardından yeni bir aç ; ıklamada bulunarak sö ; ylemini yumuşattı ve euronun biraz nefes almasını sağladı . Ancak , geç ; en yazıda belirttiğim gibi euronun bu şartlar altında daha da dü ; şmemesi iç ; in fazla bir sebep yok .

ABD tahvillerine dikkat

Bü ; tü ; n bu olan biten arasında ö ; nceleri dikkati fazla ç ; ekmeyen ama daha sonra oldukç ; a belirgin bir yü ; kselişle gü ; ndemi meşgul eden bir başka gelişme de G-7 ü ; lkelerinde ve ö ; zellikle Amerika ' da bono faizlerinin hızla yü ; kselmesiydi . Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin yü ; zde 3 , 90 ile son 12 ayın en yü ; ksek seviyesine gelmiş olmasının arkasında ç ; eşitli nedenler var . Hatta ç ; alıştığım kurumun sene sonu iç ; in faiz seviyesi tahmini yü ; zde 5 , 50 ile aşırı derece yü ; ksek .

İlk etapta , yani ikinci ç ; eyrekte yü ; zde 4 , 50 seviyesini gö ; rmeyi beklediğimiz faizin , ABD Merkez Bankası ' nın ( FED ) parasal sıkılaştırmayı hızlandırması , sene iç ; inde ve ö ; zellikle dö ; rdü ; ncü ; ç ; eyrekte faiz artışına başlaması ve bü ; tç ; e aç ; ığının yü ; ksek seyretmesi sonucu tahvil ihracının yü ; ksek kalması ( yani arz fazlası ) ile artışa devam etmesi beklenmekte . Buna bir de Avrupa ' nın dü ; şü ; k bü ; yü ; me beklentisi , yukarıda bahsettiğim sorunlar ve Amerika ile Avrupa Birliği faizleri arasındaki getiri farkı eklenince sene iç ; inde euronun 1 . 24 seviyesini test etmesi oldukç ; a yü ; ksek bir olasılık gö ; rü ; lü ; yor .