Müslüman Din Adamlarından İsrail'in Kudüs Açıklamasına Tepki

Mardin'de düzenlenen 'Barış Diyarı Mardin' konulu sempozyuma katılan bazı din adamları, İsrail Başbakanının ABD'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesine sert tepki gösterdi.

  Kü ; resel Yenilik ve Rehberlik Merkezi ( GCRG ) ile Canopus Consulting dü ; şü ; nce kuruluşunun Mardin ' de dü ; zenlediği ' Barış Diyarı Mardin ' konferansına katılan Irak ' ın ö ; nemli din adamlarından Dr . Ali Karadağli , İsrail ' in bu kararından dolayı ç ; ok ü ; zgü ; n olduklarını belirterek , kararın hiç ; bir şey ifade etmeyeceğini sö ; yledi .

Bu kararın uluslararası hukukta hiç ; bir yeri olmadığını ifade eden Karadağli , ' Mü ; slü ; manların gö ; rü ; şü ; bu yö ; ndedir . Hiç ; bir zaman Mü ; slü ; manlar Filistin ' den vazgeç ; mez . 2 . Abdulhamit bunu 100 yıl ö ; nce de dile getirmişti . Yahudilerin başkanı Herez Abdü ; lhamit ' e geldiği zaman Abdü ; lhamit ' ten hiç ; bir zaman ecdadına ihanet etmeyeceğini ve Filistin ' den hiç ; bir zaman vazgeç ; meyeceklerini cevabını almıştı . Ben şeyhimiz Yusuf El Kardavi gö ; rü ; şleri doğrultusunda aynı gö ; rü ; şleri belirtmek istiyorum . Mü ; slü ; manların bu konuda cihatlarını sü ; rdü ; rmesi iç ; in ellerinden gelen her tü ; rlü ; fedakarlığı yapmaları konusunda gö ; rü ; ş belirtiyorum ' dedi .

Mü ; slü ; manların arasında 1936 yılında bö ; yle bir karar alındığını hatırlatan Karadağli , ' İsrail ' in bö ; yle bir karar alması Birleşmiş Milletler ' in ( BM ) kararlarına aykırıdır . Bö ; yle bir kararın alınması maalesef Mü ; slü ; manların iç ; inde bulunduğu durumdan kaynaklanıyor . Libya ' da yapılan toplantıda bu konu İslam alemi iç ; in en bü ; yü ; k gerekç ; e olmalıdır . İsrail ' in bu kararına İslam alemi ve dü ; nya ü ; lkelerinin tepki gö ; stermesi gerekir . Bu konuda Mü ; slü ; man ü ; lkelerine bü ; yü ; k işler dü ; şmektedir ' şeklinde konuştu .

KUDÜ ; S ' Ü ; SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ
Suudi Arabistanlı din adamı Nasrri El Suud ise , Yahudilerin hırsları ve tamahkarlıklarının hiç ; bir zaman bitmeyeceğini sö ; yledi . El Suud , ' Ama biz Mü ; slü ; manlardan Kudü ; s ' ü ; her zaman savunmaları ve Yahudilerden arındırılması iç ; in ç ; abada bulunmalarını istiyoruz . Tü ; m tarih şahittir ki bu topraklar Mü ; slü ; manlarındır . Yahudiler Mü ; slü ; manların egemenliği altında yaşadığı sü ; rece hep barış egemen olmuştur . Hatta bü ; tü ; n dinler aynı şekilde İslam dinin altında barış iç ; inde yaşamıştır . Bu yö ; ndeki saldırılar hiç ; bir zaman onları hiç ; bir şekilde yıldırmayacaktır . Allah mazlumların galip geleceğini mü ; jdelemiştir . Filistinlilere yapılan haksızlıklar dü ; nyanın gö ; zü ; ö ; nü ; nde yapılmaktadır . Allah adildir . Bugü ; nlerin hesabını mutlaka vereceklerdir ' şeklinde konuştu .

Mardin Artuklu Ü ; niversitesi Rektö ; rü ; Prof Dr . Serdar Bedii Omay ise , ' İsrail ' in bu kararını ç ; ok ü ; zü ; cü ; bir haber olarak nitelendiriyorum . Ç ; ok uzun yıllar boyunca kalbimizi acıtan meselenin bir halkası olarak aslında beklenmeyecek bir şey değildir . Biz Mü ; slü ; manlar olarak ilim ve irfan yolunda mü ; cadelemizi hakiki bir şekilde yü ; rü ; temezsek daha ç ; ok sıkıntılar ç ; ekeriz . Aslında bu meseleyi kaderimizi belirleyen bir kilometre taşı olarak mü ; talaa etmemiz gerekir . Ç ; ok ibret almamız gereken bir hadisedir . Bundan sonra sanırım başka Selahaddin Eyyubilerin ç ; ıkmaması gibi bir sebep yoktur . İsrail ' in bu kararını kınıyorum ' aç ; ıklamasında bulundu .