MAN CEO'su konuştu

MAN CEO'su Dr. Georg Pachta-Reyhofen, Çin, Rusya, Brezilya ve Hindistan'daki yatırımlarına ağırlık vereceklerini ancak Türkiye'yi de ihmal etmeyeceklerini söyledi. Pachta-Reyhofen, “Türkiye'ye biz çok yatırım yaptık. Ülkenizin MAN içindeki yeri çok sağlam. Türkiye pazarı Avrupa'da ilk üçte” dedi.

MAN CEO'su konuştu
Dünyanın en büyük otobüs ve kamyon üreticilerinden MAN, yatırımlarını Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’e yönlendirdi. Ancak MAN bu süreçte en büyük otobüs üretim tesislerinden birinin bulunduğu Türkiye’yi de “ihmal etmeyecek”.

Şirketin CEO’su Dr. Georg Pachta-Reyhofen, “Otobüs ve kamyon pazarı krizle birlikte tüm dünyada ciddi kayıplara uğradı. Önümüzdeki dönemde büyümenin motoru kısaca BRIC olarak ifade edilen Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin olacak. Biz de bu pazarlarda olacağız. Ama bu Türkiye’yi ihmal edeceğimiz anlamına gelmiyor. Bizim her zaman en önemli pazarımız Avrupa’dır ve orada yer alan Türkiye’ye biz çok yatırım yaptık. Ve her dönemde kısa vadeli çıkarlar için değil, uzun vadeli olarak baktık. Türkiye’nin MAN Grubu içindeki yeri çok sağlam” dedi.

Türk yöneticilere övgü

MAN Otobüs Günleri, Münih’te düzenlendi. Bu etkinlik çerçevesinde, dünyanın dört bir yanından gazetecilerle bir araya gelen MAN yöneticileri 2009 yılını değerlendirdi ve 2010 yılı hedeflerini paylaştı. Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan MAN yöneticileri, Türkiye’de başarılı çalışmalar yürüttüklerini, krize rağmen pazar payını yüzde 30’a çıkarttıklarını belirterek, Türk yöneticilerin başarılarını övdü.

Münih’te 2.450 metreküp beton ve 475 ton çelik kullanılarak yapılan 3.200 metrekarelik yeni Bus Forum binasında açıklamalarda bulunan CEO Georg Pachta-Reyhofen, Türkiye’deki yatırımlarıyla ilgili olarak şunları kaydetti:

“Sadece MAN değil, bütün dünya BRIC ülkelerine yöneliyor. Ancak bu Türkiye yatırımımızı ihmal edeceğimiz anlamına gelmiyor. Biz Ankara fabrikasına kelimenin tam anlamı ile dünya para yatırdık ve bu fabrika bizim için yeri en sağlam fabrikadır. Türkiye’de başarıya odaklı konsantre bir ekiple çalışıyoruz. Çok da başarılılar. Türkiye pazarı bizim için çok önemli. Çünkü Avrupa’nın bizim için önemi hiçbir zaman azalmaz. Türkiye de bu pazarın her zaman ilk üçe giren çok önemli bir parçasıdır. Şu anda Türkiye’deki fabrikamızın yeni bir yatırıma ihtiyacı yok. Odaklandığımız konu üretimin ve satışın artırılmasıdır.”

Pazar payı % 30’a çıktı

Türkiye’deki operasyonlarından son derece memnun olduklarını belirten MAN Ticari Araçlar Uluslar arası Otobüs Satış Yöneticisi Rudi Kuchta ise “Kriz yılına rağmen Türkiye’de pazar payımızı yüzde 30’a çıkardık. Ankara Belediyesi ile yaptığımız anlaşmalar çok önemli. EGO, MAN için başından sonuna kadar bir başarı öyküsü oldu. Ankara Belediyesi için özel üretime girdik ve doğalgaz bazlı otobüsler ürettik. Yüzlerce otobüs sattık. Bu yıl 100 araç daha veriyoruz. Toplamda ise teslimatımızı 1.200 otobüse çıkaracağız” diye konuştu.

3 yıl Türkiye’de yöneticilik yaptı CEO’luk yolu açıldı

Alman savcılar bir süre önce MAN yöneticileri hakkında “rüşvet vererek iş yaptırdıkları” iddiası ile davalar açtı. Çeşitli görüşmeler sonrasında uzlaşmaya gidildi ve 150 milyon euroluk ceza ödeyen MAN neredeyse bütün üst düzey yöneticilerini değiştirdi. Bu değişim ile birlikte MAN’ın CEO’luğu görevini üstlenen Dr. Georg Pachta-Reyhofen, “Artık MAN’da beyaz bir sayfa açtıklarını” ve “yeni ürünlere ve kaliteyi yükseltmeye odaklandıklarını” belirtiyor. 90’lı yıllarda Türkiye MAN’da da görev yapan Pachta-Reyhofen, Türkiye deneyiminin kendisine çok şey kattığını anlattı. MAN CEO’su, Türkiye’deki deneyimi ve gözlemleri konusunda şunları söyledi: “Türkiye’ye 1 Ocak 1996’da geldim. Ağustos 1999’a kadar çalıştım. Benim için çok önemli ve verimli bir deneyimdi. Türkiye’deki canlanma çok hızlı oldu ve bunda Türk yöneticilerinin ve işçilerinin büyük payı vardı. İnanın, Almanya’da ya da Avusturya’da olsa, o duruma gelmiş bir işletmeyi MAN Türkiye’deki kadar hızla aya kaldıramazdık. Kimsenin yapamayacağını yaptık. Türkler, çok hızlı öğreniyorlar. Bu konuda şaşılacak biçimde hızlılar. Bundan çok etkilendim. Çok da zeki insanlar. Ancak kontrolü elden bırakınca o zeka bazen başka taraflara kayabiliyor.”

MAN Türkiye’de 2010 hedefi 1000 otobüs

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret CEO’su Tuncay Bekiroğlu’nun verdiği bilgilere göre, MAN’ın otobüs üssü olarak gördüğü Türkiye’de bu alanda gerçekleşen ve gerçekleşmesi beklenen rakamlar şöyle:

2008

Otobüs üretimi: 1.696 adet

Otobüs satışı: 1.710 adet

MAN Türkiye cirosu: 276.8 milyon euro

2009

Otobüs üretimi. 1.544 adet

Otobüs satışı: 1.576 adet

MAN Türkiye cirosu: 272.2 milyon Euro

2010

Otobüs üretim hedefi: 993 adet

Otobüs satış hedefi: 993 adet

MAN Türkiye cirosu: 165.4 milyon euro