(özel) Zimmet Davası Devlet Zirvesinde

Manisa'ya bağlı Soma ilçesinde bulunan, S

(özel) Zimmet Davası Devlet Zirvesinde
Manisa'ya bağlı Soma ilçesinde bulunan, S.S. Soma Nakliyeciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi"nde yaşandığı iddia edilen ve herkesin dilinde dolaşan 2 milyon TL'lik yolsuzluk iddiası devletin üst düzeyine taşındı. Tespit ettikleri yolsuzluk olayını Avukat İsmet Erkul aracılığı ile önce yargıya intikal ettiren Sedai Kurt, Ahmet Çetin Yılmaz, Ali Osman Bazak ve Süleyman Bayam isimli davacılar yolsuzluk olayının örtbas edilmemesi için hazırladıkları 2 klasör dosyayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e gönderdi.
Yaklaşık bir yıl önce yargıya intikal eden olayda zimmet skandalında şüpheli olarak adları geçen Yusuf Değirmenci, Davut Cengiz, Mehmet Yağcı, Muzaffer Kazancı, Mehmet Ali Aksoy ile Osman Çevik'in 2000 ile 2009 yılları arasında çok sayıda olayda ve kooperatif binasının yapımında düşük maliyeti yüksek gösterip 2 milyon TL vurgun yaptıklarını belirten Sedai Kurt, Ahmet Çetin Yılmaz, Ali Osman Bazak ile Süleyman Bayam, dedektif gibi çalışıp yolsuzluk olayı ile ilgili elde ettikleri belgelerin yok edilmemesi ve olayın biran önce aydınlatılması için konuyu devletin zirvesine taşıdılar.
DEVLETİN ZİREVİSİ YARGIYA MÜDAHALE EDEMEYİZ DEDİ
Soma'daki zimmet skandalı ile ilgili gelen belgeleri ve bilgileri inceleyen devletin zirvesinden kısa sürede şikayetçilere cevap geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin adına dosyayı inceleyen yetkililer, şikayetçilere benzer cevap gönderdiler. Devletin üst zirvesi, gönderdikleri cevapta konunun yargıda olması nedeniyle müdahalenin doğru olmayacağını ancak, konunun takipçisi olduklarını cevap dilekçesinde belirttiler. Devletin zirvesi, ayrıca 2 milyon TL'lik zimmet skandalı ile ilgili Manisa Valiliği'ne yazı gönderip konunun takipçisi olunmasını istedi.
AVUKAT ERKUL; "İDDİALARA İNANMASAYDIM DAVAYI ALMAZDIM"
Soma gibi küçük bir yerde yaşanan 2 milyon TL'lik zimmet olayının bir çok kişi tarafından konuşulduğunu, bu yolsuzluk olayının ortaya çıkarılması ve sorumluların cezalandırılması için müvekkillerinin büyük bir cesaret örneği gösterdiğini belirten Avukat İsmet Erkul, "Bana gelen şikayetçiler, S.S. Soma Nakliyeciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nde yolsuzlukların yaşandığını söylediler. Bende bunun ciddi bir iddia olduğunu ve bunun söylemlerle değil belgelerle ispatlanması gerektiğini söyledim. Kendileri daha sonra yolsuzluk iddiaları ile ilgili belgeleri bana getirdiler. Bir hukuk adamı olarak incelediğim belgeleri ciddi buldum ve bu iddiaları ortaya atan Sedai Kurt, Ahmet Çetin Yılmaz, Ali Osman Bazak ve Süleyman Bayam'ın avukatlığını yapmaya karar verdim" dedi.
"BİR MERDİVEN 23 BİN TL'YE OLURMU?"
Konuyu yaklaşık bir yıl önce yargıya taşıdıklarını ancak, sisteminin çok yavaş işlediğini ve konuyu Soma'nın yanı sıra İzmir'de bulunan özel yetkili savcılarının da ilgilenmesi için Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe verdiklerini belirten Avukat İsmet Erkul, "Kooperatif binasının dış kısmında bulunan merdivenin yapımı 23 bin TL gösterilmiş. Sadece bu olayla kalınmamış. 150 Metrekare bir alana yapılan 2 katlı bir binanın yapım maliyeti 500 bin TL'nin üzerinde gösterilmiş. Şu andaki yedek parça stoklarında 1 milyon TL'ye yakın açık bulunmasına rağmen hala delillere el konulmaması şaşkınlık yaratıyor. Araç yağlama ve yıkama tesislerindeki araç yağlama litti ve yıkama ekipmanlarının bedelinin sahte fatura ile zimmete geçirilmiş. İstanbul'a gönderilen kömürlerin İstanbul Atılım Nakliyat şirketinin Hasanpaşa'daki kömür deposuna teslim edilmesi gerekirken doğrudan okullara teslim edilerek İstanbul Atılım Nakliye şirketi üzerinden yöneticilerin zimmetlerine para geçirmişler" dedi.
YOLSUZLUK BİR DEĞİL
2000 ile 2001 Yıllarında Kooperatif Yöneticisi Davut Cengiz'e ve ortağı Binali Direksiz'e ait kamyonların, başka bir şirket adına Soma'dan Gölcük Donanma Komutanlığı'na taşıdıkları kömürlerin nakliye ücretlerini kooperatiften tahsil ederek zimmet suçu oluşturduğunu dikkat çeken Avukat İsmet Erkul, "Yukarıda belirttiği gibi ek bina inşaatı ve özellikle somut örnek olarak toplantı salonuna dıştan giriş merdiveni maliyetlerinin aşırı abartılı şekilde fatura edilerek gerçek maliyeti ile aradaki farkın zimmete geçirilmiş. Örneğin bir merdivenin maliyeti 23 bin TL gösterilmesi anormal bir olay. Bir bakım aracının plakası üzerine kaydedilen aslında kooperatif yöneticilerinin özel ilişkileri ve işleri nedeni ile kooperatifle ilişkisi olmayan kişilere verilen mazot bedellerinin zimmete geçirmişler. Akhisar'daki Graniser Seramik fabrikasından nakliye alacağının, Akhisar'daki Özçelik Petrol aracılığı ile piyasa değerinden daha pahalı ve faturalarda gösterilen miktarlardan daha az mazot alınması sureti ile aradaki fark kadar paranın üçüncü kişi lehine zimmete geçirildiği yönünde müvekkillerimin verdiği belgeleri yargıya sunduk" dedi.
"TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKI YENMİŞ"
Uzun süre askeri hakimlik ve savcılık yaptıktan sonra yargı konusundaki tecrübelerini avukatlık yaparak sürdüren İsmet Erkul, "Artık eski dönem kapandı. Vatandaşlar artık daha bilinçli davranıp haklarını arama yoluna gidiyor. Örneğin müvekkillerim bu zimmet olayını yargıya taşırken, bir yandan da konuyu devletin zirvesine taşımakla ne kadar bilinçli olduklarını açıkça göstermişlerdir. Her ne olursa olsun, başıma ne gelirse gelsin bu ve buna benzer yolsuzluk ve zimmet olaylarının üzerine her zaman gideceğim. Tüyü bitmemiş yetimlerini haklarını yedirmemek için tüm hukuki bilgilerimi ortaya koyacağım. Bu sadece hukuk alanında değil, her alanda insanlar bu tip olaylara karşı mücadele vermeleri gerekir. Bu tip olaylara göz yumarsak toplum olarak bunun hep beraber zararını görürüz" dedi.
KOOPERATİF BAŞKANI MEHMET YAĞCI; "BİZE ÇAMUR ATIYORLAR"
Kendisine ve yönetimdeki arkadaşlarına çamur atılmak istendiğini ve uzun yıllardır S.S. Soma Nakliyeciler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nin Başkanlığını sürdüren Mehmet Yağcı ise haklarında ki iddiaların asılsız olduğunu belirterek; "Kooperatifin bütçesi 90 milyon TL buluyor. Bizim yeni yaptırdığımız binanın faturalarını yüksek gösterip zimmete para geçirdiğimiz iddiaları çok komik. Bizi suçlayan kişilerden 2'si bizim üyemizdi. Bazı nedenlerden dolayı üyeliklerinden istifa ettiler. İstifa ettikten sonra bize sürekli suçlamalar yöneltmeye başladılar. Bizimle ilgili devletin üst kademesine dosyalar göndermişler. Yaptıkları suçlamalar yüzünden savcılığa ifade verdik. Hakkımızdaki iddiaların tümü asılsızdır" dedi.