Kırgızistan'da Hükümet Muhalifleri Özelleştirme Karşıtı Gösteri Düzenledi

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te hükümet muhalifleri şirketlerin özelleştirilmesine karşı gösteri düzenledi

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te hükümet muhalifleri şirketlerin özelleştirilmesine karşı gösteri düzenledi. Ata-Meken ve Akşumkar gibi yaklaşık 4 bin kişinin toplandığı gösteride muhalefet partilerinin, Sosyal Demokratlar Partisi ofisinin önünde düzenledikleri gösteride ayrıca elektrik ve doğal gaz fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi de talep edildi.
Gösteri, 17 Mart 2005 tarihinde Kırgızistan'ın Celalabad bölgesinde ölenler için düzenlenen kısa bir anma töreni ile başladı. Hayatını kaybedenlerin anısına siyah balonlar havaya uçuruldu. Gösteriye katılmak için Kırgızistan'ın tüm bölgelerinden gelen temsilciler, devletin, siyasi ve ekonomik yönetiminden memnun olmadıklarını söyledi.
Muhalefet temsilcisi Kırgız milletvekili İrina Karamuşkina İHA'ya yaptığı açıklamada, "Hükümetin düzenlediği elektrik ve doğalgaz fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesini ve fiyatının düşürülmesini istiyoruz. Çünkü halk, yüksek fiyatı ödeyebilecek durumda değil" dedi. Karamuşkina ayrıca, Kırgız Telecom ve Severoelektro devlet kurumlarının özel kurumlara satıldığını ve bunların devlete geri verilmesini talep ettiklerini ifade etti.
Ülkede derin siyasi ve ekonomik krizin yaşandığını söyleyen Ata-Meken partisinin lideri Ömürbek Tekebayev ise, "Ülkedeki siyasi kriz, sosyal krizden meydana geliyor. Sosyal kriz, halkın hiç kimseye güvenmemesinden, iyiliğe ulaşmaya çaba göstermemesinden belli oluyor. Halkımız maalesef bunların hepsini şu an yaşamaktadır" diyerek, krizin toplum için çok tehlikeli olduğunu, dolayısıyla ülkenin manevi olarak değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Göstericiler, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının azaltılmasını, muhalefet parti liderlerinin ve gazetecilerin polisler tarafından takip edilmemesini, Balıkçı olaylarında suçlanan ve şu ana kadar cezaevine gönderilen liderlerin çıkarılmasını, Kırgızistan'da yayın yapan Azattyk (Freedom) radyosunun bazı bölgelerde uygulanan yayın yasağının iptal edilmesi gibi taleplerde bulunuyor.