Tarım Ve Gıda Sektörü Mersin'de Krize Karşı Kalkan Oldu

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, tarım ve gıda sektörünün Mersin'de krize karşı kalkan olduğunu belirterek, Mersin'in, küresel ekonomik krizin en şiddetli biçimde hissedildiği dönemde rekabetçilik gücünü arttırmayı başardığını söyledi

Tarım Ve Gıda Sektörü Mersin'de Krize Karşı Kalkan Oldu
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, tarım ve gıda sektörünün Mersin'de krize karşı kalkan olduğunu belirterek, Mersin'in, küresel ekonomik krizin en şiddetli biçimde hissedildiği dönemde rekabetçilik gücünü arttırmayı başardığını söyledi.
Tarım ve gıda sektörünün ekonomik krizin önlenmesinde oynadığı role dair değerlendirmelerde bulunan Özdemir, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Mersin'in, Türkiye'nin en rekabetçi 12. ili sıralamasında yer aldığını kaydetti. Aynı kurumun geçen yıl yaptığı araştırmada 14. sırada yer alan Mersin'in, bu sonuca göre, son bir yıl içinde rekabetçilik endeksinde iki basamak yükselmiş olduğuna işaret eden Özdemir, "Mersin'in rekabetçilik gücünü iki basamak artırdığı 2008-2009 dönemi, küresel ekonomik krizin etkisinin ülkemizde en şiddetli biçimde hissedildiği döneme denk gelmektedir. Bir başka ifade ile Mersin, kriz döneminde rekabetçilik gücünü artırmayı başarmıştır. Mersin'in krizden diğer illere göre daha az etkilendiğine dair başka göstergeler de vardır. Mesela 2009 yılında ülkemizin ihracatı 132 milyar dolardan 102 milyar dolara gerilerken, aynı dönemde Mersinli firmaların ihracatı 1 milyar 51 milyon dolardan, 1 milyar 47 milyon dolara inmiştir. Görüldüğü üzere, ülkemiz ihracatı ciddi biçimde gerilerken, Mersin mevcudu muhafaza etmeyi başarmıştır" dedi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, yıllık bir 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan iller içinde, 2009 yılında en başarılı performansı Mersin'in gösterdiğine dikkat çeken Özdemir, 2009 yılının, Mersin açısından nasıl geçtiğini anlamak için bakılması gereken göstergelerden birinin de açılan ve kapanan şirket sayıları olduğunu ifade ederek, "2008 yılı ile kıyaslandığımızda, 2009 yılında ülkemizde yeni açılan şirket sayısı yüzde 10 oranında azalmıştır. Ancak, Mersin açısından baktığımızda aynı dönemde açılan şirket sayısında yüzde 2'nin üzerinde bir artış söz konusudur. Kapanan şirket göstergelerine bakarsak, ülkemizde kapanan şirket sayısı yüzde 5 oranında artarken, Mersin'de ilginç bir şekilde yüzde 3,5 oranında azalmıştır. Bir başka ifade ile hem açılan hem de kapanan şirket sayılarına göre, Mersin ekonomisi geçen yıl, Türkiye ortalamasından çok daha iyi bir performans göstermiştir" diye konuştu.
Bu durumun, 2009 yılında Mersin'de her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamına gelemeyeceğini belirten Abdullah Özdemir, şöyle devam etti; "Krizden dolayı Mersin'de de kapanan işletmeler olmuştur. Pek çok kişi işini kaybetmiştir. Mersin hala işsizliğin en yüksek olduğu şehirlerden birisidir. Burada söylemek istediğimiz şey, bu tür olumsuzlukların başka illerde daha yoğun yaşandığıdır. Mersin bu kriz dönemini en az zararla atlatmıştır."
Mersin'in krizden nispi olarak daha az etkilenmesinin ana nedeninin, tarım ve gıda sektörünün hem üretim hem de ticarette önemli bir ağırlığa sahip olması olduğunu savunan Özdemir, "Gerçekten de, Mersin'de tarım sektörünün toplam üretim içindeki payı yüzde 20'nin üzerindedir. Mersinli firmaların yaptığı ihracat içinde tarım ve gıda ürünlerinin payı üçte ikiden fazladır. Kriz dönemlerinde, gelir esnekliği düşük olan ürünleri üreten sektörlerde talep daralması daha az hissedilmektedir. Bu ekonominin genel bir kuralıdır. Tarım ve gıda ürünlerine yönelik talebin gelir esnekliği düşüktür. Yani, insanların gelirleri azalsa bile, gıda harcamalarında büyük düşüşler görülmemektedir. Mersin üretimi ve ihracatında tarım ürünleri önemli bir rol oynadığı için, Mersin krizin etkisini daha az hissetmiştir. Bir anlamda, tarım ve gıda sektörleri, krize karşı bir kalkan rolü oynamıştır" dedi.