Gül Kamerun'da iş adamları ile görüşecek

Abdullah Gül, Afrika gezisinin ikinci durağı olan Kamerun'a geldi.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül çeşitli temaslarda bulunacak.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika gezisinin ikinci durağı olan Kamerun'a geldi. Gül, Kamerun'un başkenti Yaounde'deki Uluslar arası havaalanında Cumhurbaşkanı Paul Biya tarafından resmi törenle karşılandı. Kalabalık bir heyetin karşıladığı Abdullah Gül, askeri kıtayı selamladı. Abdullah Gül, Kamerun temasları kapsamında , Meclis Başkanı Cavaye Yegue Djibril, Başbakan Philemon Yang ve Dışişleri Bakanı Henri Eyebe'yi ayrı ayrı kabul edecek.

Gül ile Kamerun Cumhurbaşkanı Biya, baş başa görüşecek. Gül, Türkiye-Kamerun İş Forumu'nda iş adamlarına hitap edecek . Akşam Abdullah Gül, Biya tarafından onuruna verilecek resmi yemeğe katılacak

Cumhurbaşkanlığı sitesindeki duyuru şu şekilde :

Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri, Türkiye ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun arasında mevcut olan tarihi dostluk ilişkilerinin en üst seviyede gözden geçirilmesine, başta ekonomi, ticaret ve yatırımlar olmak üzere işbirliğimize her alanda derinlik ve zenginlik kazandırılması imkanlarının değerlendirilmesine vesile olacaktır.

Aynı şekilde, ziyaretler çerçevesinde, Afrika ülkelerinin neredeyse tamamının desteğini alarak seçildiğimiz BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğimiz ve Afrika ile sahip olduğumuz stratejik ortaklık bağlarımız çerçevesinde güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır.

34 yıldır faaliyet gösteren Kinşasa Büyükelçiliğimiz Türkiye’nin Afrika’daki en eski sefaretleri arasında yer almaktadır. Yaunde Büyükelçiliğimiz de 15 Ocak 2010 itibariyle çalışmalarına başlamıştır.

Esasen, ülkemizin Afrika’daki diplomatik ağı son dönemde hızlı bir şekilde genişlemiştir. Kıtada halihazırda, 13’ü Sahranın Güneyindeki Afrika’da olmak üzere 18 Büyükelçiliğimiz bulunmaktadır.

Afrika’da yeni Büyükelçilikler açma kararımız çerçevesinde, Yaunde Büyükelçiliğimize paralel olarak, Darüsselam (Tanzanya) Büyükelçiliğimiz 2009 Mayıs, Abidjan (Fildişi Sahili) Büyükelçiliğimiz 2009 Kasım, Akra (Gana), Bamako (Mali) ve Kampala (Uganda) Büyükelçiliklerimiz 2010 Şubat aylarında faaliyete geçmiştir.
Keza, doksanlı yılların sonlarında şekillendirilen ve uygulamaya geçirilen Afrika’ya açılım politikamızın iktisadi alandaki olumlu neticeleri de alınmaya başlamıştır.
Afrika ülkeleriyle 2003 yılında sadece 5 milyar ABD Doları olan ticaret hacmimiz, küresel ekonomik krize rağmen 2009 yılı sonunda 15 milyar ABD Dolarını aşmıştır. Türkiye’nin hedefi Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacmimizin önümüzdeki birkaç yıl içinde 30 milyar ABD Dolarına çıkarılmasıdır.

Afrika’ya Açılım Eylem Planı’nı başlattığımız 1998 yılında, Türkiye’nin Sahra Güneyindeki Afrika ülkeleriyle dış ticaret hacmi 580 milyon dolar seviyesinde iken, sözkonusu rakam 2009 sonu itibariyle 5 milyar dolara ulaşmıştır.

Kıta ile sahip olduğu ilişkiler bütüncül bir yaklaşımla ve “kazan-kazan” anlayışı ışığında yürütülmekte, artan kalkınma yardımlarımıza paralel olarak, Afrika ülkeleri ile bilgi, birikim ve teknoloji paylaşımına önem ve öncelik verilmektedir.