Bakan Eker'den 'Kırmızı Et' Açıklaması

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının son haftalarda düşme eğilimine girdiğini hatırlatarak, kırmızı etin gerçek anlamda üretimini uzun vadeli olarak sağlayacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bakan Eker'den 'Kırmızı Et' Açıklaması
Bakan Eker, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin yeni hizmet binasının açılışı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Eker, Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının son haftalarda düşme eğilimine girdiğini hatırlatarak, kırmızı etin gerçek anlamda üretimini uzun vadeli olarak sağlayacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Eker, Türkiye'de kırmızı etin fiyatını ucuzlatmanın yolunun daha çok üretim yapmayı sağlamak olduğunu dile getirerek, bu yapılmazsa başka tedbirlerin kırmızı et fiyatları üzerinde kısa vadeli etkisi olacağını, uzun vadede çok büyük bir katkısı olmayacağını vurguladı. Son dönemde artan fiyatlarla ilgili olarak ise Eker, "Şu anda bizim yaptığımız tespitlere göre 2 milyonun üzerinde büyükbaş hayvan beside. 2 milyon büyükbaş hayvanın beside olması demek 1 milyon ton et demektir. Yılda iki dönem besi yapılır. Bir dönemde 500 bin ton et elde edilir. Küçükbaş hayvanları saymıyorum. Ara sıra konjonktürden faydalanıp bunu suiistimal eden birileri çıkabilir. Bu her zaman olabilecek bir durumdur. Geçen haftaki gelişmeleri buna bağlıyorum. Gerek Rekabet Kurumu, gerekse Maliye Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor. Bunun da etkisini görmeye başladık" diye konuştu.

Eker, tüm bunların üstesinden gelmenin yolunun et ithal etmek olmadığını, hayvancılığa daha çok destek vermek ve Türkiye'de üretimi artırmak olduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Eker, açılışta yaptığı konuşmada ise, hayvancılığa büyük önem verdiklerini belirterek, "'Bugün toplam hayvancılığa ayrılan pay 1 milyar 250 milyon lira ve toplam desteklerin içindeki payı yüzde 22,4 seviyesindedir. Bundan sekiz yıl önce toplam tarım destekleri içinde hayvancılığa ayrılan pay yüzde 4-4,5 kadardı. Bu bizim bu meseleye verdiğimiz önemi göstermektedir. Türkiye son yıllarda özellikle büyükbaş hayvancılıkta bir yandan verimliliği artırıyor, bir yandan da yem bitkilerinin ekilişi, hayvancılığın birim başına veriminin etkisine en büyük unsur olan suni tohumlara ve diğer faktörleri hayvancılığın hizmetine sunuyor" dedi.

Bakan Eker, konuşmasında hayvancılık sektörünü daha iyi yere getirmek için yaptıkları desteklerden de bahsetti. Konuşmaların ardından binanın açılışını yapan Eker, bir süre yeni hizmet binasını dolaşarak bilgi aldı.