Sosyal ağların 3 atlısı, Facebook Twitter ve Friendfeed

Her gün ilk iş olarak Facebook profiline bakanlar, Twitter'ın 140 kelimelik sınırı içinde dakika başı sosyalleşenler, FriendFeed'in tüm sosyal ağları bir araya toplayan ortak kanalında dünyanın haberine, magazinine, eğlencesine ulaşanlar... Hayatımızın orta yerine kurulan sosyal medyayı, işi sosyal medya olanlara sorduğumuz 6 soru ile yakından ta

Sosyal ağların 3 atlısı, Facebook Twitter ve  Friendfeed
1 -Sosyal medya gündelik hayat açısından ne ifade ediyor?
2- Sosyal medyanın Türkiye'deki yansımaları hakkında neler söylemek mümkün?
3- En popüler 3 sosyal medya ağı olan Twitter, FriendFeed ve Facebook'un benzerlik ve farkları nelerdir?
4- Bu 3 tanesi haricinde Türkiye'de popüler olan ya da yakında popüler olacak adresler hangileri sizce?
5- Sosyal medyada var olmak, sosyal hayata neler katıyor?
6- Yeni başlayanlar için sosyal medyaya giriş dersi verseniz ilk anlatacağınız maddeler ne olurdu?

Sosyal medyanın sihirli kelimesi eğlence
Nurettin Özdoğan / youtholding - Chief Lastminute Officer
1- Sosyal medya hayatımızın tam ortasında. Arkadaşlarımızla oradan haberleşiyor, işimizi pazarlarken sosyal medyayı kullanıyoruz.
2- Sosyal medya tam bize göre bir kavram. İnsanların kendini ifade etme noktasında çok da demokratik olmayan bir ülkede, sosyal medyanın hızla gelişmesi normal. Sosyal medya kullanımında dünyada ilk sıralarda olmamızın sebebi de bu. Comscore 2009 verilerine göre Türkiye, ortalama internet kullanım saatine göre Avrupa'da 1. sırada. Facebook'ta 18 milyondan fazla Türk kullanıcı var.
3- Bu 3 sitenin ortak noktası aidiyet duygusu. Bunun yanında, herkes yaptığı ya da hissettiği şeyleri birilerine göstermek, tatmin olmak istiyor. Fark olarak da Facebook ve FriendFeed'de yorum yapabiliyor olmak olayı bambaşka bir boyuta taşıyor. Twitter'da ise diyalog daha az.
4- Twitter ve Friendfeed gibi bir mikro blog olan Google Buzz yaygınlaşmaya başladı. Bunun yanı sıra lokasyon bazlı Foursquare'in yakında yeni Twitter olacağın düşünüyorum.
5- Sosyal medya takip üzerine kurulu olduğu için insanlar birbirlerinden hızla haberdar olabiliyor. Bu sayede doğru insanlar, doğru yerlerde, doğru zamanda buluşarak ortak bir şeyler yapabiliyor.
6- Bütün sosyal medya hesaplarınızda profil bilgileriniz doğru olmalı. Faydalı içerikler ürettiğiniz sürece takip sayınız artacaktır. İnternette bir üretici vardır bir de tüketiciler, yani pasifler. Siz de üreticilerden olun. Sosyal medyanın sihirli kelimesi 'eğlence'dir. Eğlenceli içerik sunduğunuzda popülerleşeceksiniz.

Twitter'da olmak sokak ortasında bağırmaya benziyor
Çağatay Gürtürk - İTÜ Sözlük kurucusu
1- Sosyal medya, insanların kendini ifade etme ihtiyacını tatmin etmesi açısından herkese önemli fırsatlar verdi. Sosyal medyayla beraber etki alanımız inanılmaz derecede büyümüş oldu.
2- Türkiye'de sosyal medyanın olması gerektiği gibi gelişemediği düşüncesindeyim. Fikirsel paylaşımlardan ziyade 'çok komiğim', 'bugün şu restoranda yemek yedim' mesajlarının iletilmesi gibi örneklere çok sık rastlıyorum. Yurt dışında uzmanlık alanında yazılar yazan ve bu işi ciddiyetle yapan insanların yerini Türkiye'de arka planı pembe çiçeklerle bezeli 'bugün çok mutluyum' blogcuları aldı.
3- Twitter, sokak ortasında bağırmak gibi, etrafınızda ne kadar kalabalık toplanacağı kimliğinize göre değişiyor. FriendFeed, tüm sosyal medya katkılarının tek elden gözlemlenebileceği bir format. Facebook tam bir iletişim aracı, cep telefonundan farksız.
4- İnteraktif sözlükler, Flickr, son zamanlarda parlayıp sönen Formspring.me aklıma gelenler.
5- Gerçek hayatta rastlamanız çok zor olan insanları hayatınıza katma fırsatı sağladığı doğru ancak bunun yanında aynı sokaklarda yürüdüğünüze inanamayacağınız insanların varlığını da tokat gibi çarpmaktan geri durmuyor.
6- Arkadaşlarınızla bir kafeye oturduğunuzda ilk işiniz Twitter'da bunu yayınlamak olsun. Bebeğiniz varsa fotoğrafını paylaşın. Türkiye'de sosyal medyanın indirgendiği noktaya en kısa bu şekilde ulaşabilirsiniz! Eğer Türkiye ekolünden devam etmek istemiyorsanız, iyi bildiğiniz bir konuyla ilgili bir blog yazmaya başlayın. Sizin gibi maket uçaklar yapan veya boş zamanlarında seyahat etmekten hoşlanan insanları hayatınıza katmak işten bile değil.

İnternetteki mahalle kültürü
Sera Aktüre / Pure New Media Digital Agency - Social Media Communications
1- Facebook'ta günde ortalama 56 dakika geçiren bir ülkeyiz, sosyal medya günlük hayatımızın bir parçası. Bilgisayarı açar açmaz Facebook'a girip, oyunlar oynuyor, fotoğraflara bakıyor, videolar izliyoruz. İnternette mahalle kültürünü yaşamak diyebiliriz sosyal medya için.
2- Facebook'un popülerleşmeye başlamasıyla hayatımıza giren bir kavram sosyal medya. Ondan önce Yonja, Hi5, 80630 gibi nispeten kalabalık ama Facebook kadar büyük kitleleri barındırmayan sosyal ağlar, forumlar ve az da olsa bloglar vardı. Çok büyük bir kitleden bahsediyoruz, yazılanlar çizilenler insanlar tarafından ciddiye alınmaya başlandı geçen süreçte.
3- Kullanıcı sayıları açısından çok farklılık gösteriyor bu 3 sosyal ağ. Friendfeed'in aktif kullanıcı sayısı 8000 civarında, Twitter'da ise 25000 civarında kullanıcı olduğu tahmin ediliyor. Twitter ünlülerin ve köşe yazarlarının kullanmasıyla popülerleşmeye başlayan bir mecra. Friendfeed çok daha interaktif bir alan, abone olmadığınız kullanıcılardan feed'ler görüp, yorum yapabiliyorsunuz.
4- Türkiye'de 6. en çok girilen site Youtube. Videoların altında yorumlar olarak çok fazla interaksiyon bulunuyor.
5- Sosyal medyada var olmak, gerçek hayatta sosyalleşebilme imkanı da veriyor. Örneğin amatör olarak fotoğraf çekenler bir Facebook grubu altında toplanıyor, fotoğraf çekmeye gidiyorlar. Sosyal medyada var olmak, takıntı derecesinde değilse, sosyal hayatınıza renklilik katar.
6- Sosyal medyayı aktif olarak kullanmaya başlamadan önce mecraları gözlemlemek gerek. Sosyal medya paylaşıma dayalıdır. Buralarda kendi ürettiğimiz içerikleri diğer kullanıcılarla paylaşabileceğimiz gibi diğerlerinin içeriklerine de yorumlar yapabiliriz. Kullanıcılar bir ağ üzerinde popüler olmak, ya da çok arkadaş edinmek istiyorsa, sosyal hayatta olduğu gibi bazı kurallar çerçevesinde hareket etmelidir.

Bizde Web 2.0 dönemini Ekşi Sözlük başlattı
Vadi Efe / ortakantin.com - Kurucu Ortak
1- Geçtiğimiz 5 sene boyunca internet kullanıcılarının birbirleriyle iletişim kurdukları ve günlük hayatlarını paylaştıkları platformlar teknik olarak çok gelişim gösterdi ve neredeyse her internet kullanıcısı sosyal paylaşım platformlarını düzenli olarak kullanır hale geldi. İnsanların bu araçları ve platformları kullanarak yaptıkları paylaşımlara ve diyaloglara kısaca 'sosyal medya' diyebiliriz.
2- Avrupa'da en yüksek internet bağlılığına sahip ülkelerin arasında Türkiye geliyor. Türk internet kullanıcılarının en fazla tercih ettiği uygulamalar arasında da sosyal ağlar ve haber platformları geliyor. Facebook, FriendFeed ve Twitter gibi popüler sosyal medya uygulamalarını en fazla kullanan ülkeler arasındayız. Genç nüfusumuz ve belki de muhabbeti, sosyalleşmeyi sevmemiz sosyal medyada nasıl koştuğumuz konusunda fikir verecektir.
3- Facebook, basit bir öğrenci sosyal ağından yakın çevremizdeki herkes ile en basit şekilde haberleşebildiğimiz ve yazılı ve görsel paylaşımda bulunduğumuz dünyanın en büyük sosyalleşme aracı haline geldi. E-posta kullanımından fazla Facebook kullananlar var ve dünyanın en büyük fotoğraf arşivi de bu platformda. Twitter ise daha anlık, mobil paylaşımlar için. Friendfeed ise bu tür birçok servisi bir araya getiren ve arkadaşlarımızın paylaşımlarını tek kanaldan takip edebilmemizi sağlayan bir araç.
4- Türkiye'de büyük bir Flickr fotoğraf komünitesi ve yaygın bir delicious ve Google Reader kullanımı var. Yine Google'ın kısa bir süre önce yayına sokmuş olduğu Buzz, Gmail ile entegre olması sebebi ile hızlı bir şekilde kitlesine ulaştı. Yurt dışında çok popüler olan Digg benzeri sosyal imleme platformları ve özellikle ABD'de bir ara parlamış olan MySpace ise bizde pek ilgi görmedi. Bana sorarsanız Türkiye'de sosyal medya fenomeni olarak anılabilecek bir platform varsa o da ülkemizde Web 2.0 dönemini başlattı diyebileceğimiz Ekşi Sözlük'tür.
5- Sosyal medyada var olmanın size neler kattığı nasıl var olduğunuzla bağlantılı aslında. Gerçek hayatınızın bir yansıması olarak interneti iş amaçlı, arkadaş bulma veya yakın arkadaşlarınızla iletişim kurma amaçlı, ya da belli konularda araştırma-tartışma amaçlı kullanabilirsiniz. Çok net olan bir şey varsa o da sosyal medyanın iletişimi ve bilgiye ulaşımı çok hızlı bir hale getirmiş olması. Özellikle mobil teknolojiler çok hızlı bir şekilde organize olmamızı, bütün bilgilerimizi elimizin altında tutabilmemizi ve tüm çevremizle her zaman bağlı yaşayabilmemizi sağlıyor.
6- Sosyal medyaya giriş yapmadan önce, özellikle kurumlar için ilk yapılması gereken, iletişime başlamadan önce hangi mecralarda nasıl bir iletişim tonuyla var olduklarını ölçümlemek olmalı. Siz aktif olarak yer alsanız da almasanız da bir şekilde sizden bahsediliyor. Nerelerde pozitif tepkiler alıyorsunuz, hangi araçlar size uygundur bunların belirlenmesi lazım. Olmazsa olmaz olarak gördüğüm bir ayrıntı da soysal medya üzerinden kuracağımız iletişimin reklam kokmaması, iletişim ve fayda ağırlıklı olması gerektiği.

Samet Ensar Sarı / Dekatlon Buzz Sosyal Medya İletişim Ajansı - Genel Müdür Sosyal medyada artık herkes medyatik!
1- Sosyal medya gündelik hayatımızın merkezine gelmiş durumda. Sosyal medyada artık herkes medyatik. Herkes birilerini takip ediyor, birileri tarafından takip ediliyor. Başlangıçta üniversite öğrencileri arasında yaygınlaşan Facebook şu anda amcalarımızın, teyzelerimizin yer aldığı bir mecra haline gelmiş durumda. Böyle olunca da markalar kendi kimlikleriyle tüketici ile nasıl iletişim kurabilecekleri üzerinde yoğun mesai harcıyorlar.
2- Türkiye, uluslararası kongrelerde sosyal medya kullanımı verileriyle herkesi şaşırtıyor. 28 milyondan fazla internet kullanıcısıyla, Avrupa'da internet kullanımının en yoğun olduğu bölgelerden biri olması, gerçekten sosyal medyanın Türkiye'deki yansımalarının çok daha canlı ve hareketli olacağını gösteriyor. Türkiye'deki sıkıntı ise bilgi kirliliğinin çok fazla olması.
3- Özgün bir sosyal ağ kurup bu sosyal ağ çerçevesinde, platformların sunduğu şekillerde kendinizi ifade edebiliyorsunuz. Farklarına gelince: Facebook bir sosyal ağ ve size kendi içinde birçok özellik sunuyor, CV'iniz olarak dahi kullanabilirsiniz. Twitter ve Friendfeed ise takip ettikleriniz ve takipçileriniz üzerinden fikir ve görüşlerinizi paylaşabileceğiniz ve doğrudan iletişim kurabileceğiniz mikrobloglar. İletiler altındaki yorumlama ve beğeni sistemlerinin bizim sohbet ve dedikodu kültürümüze yakın olması sebebiyle Türkiye'de çok tutan mikrobloglar olma özelliğini taşıyorlar.
4- Popüler forumlar, sözlükler ve bloglar mevcut. Ancak bu tipte şu anda başka popüler adresler yok denecek kadar az. Google yeni bir ürün olarak Google Buzz'ı çıkardı.
5- Sosyal medya mecralarının insanları asosyalleştirdiğini her yerde duyarız. İşin aslının öyle olmadığını düşünüyorum. Aynı konu başlığı altındaki iletişim, bir sonraki fikir alışverişinin bir kahve sohbeti eşliğinde yapılmasına sebebiyet verebiliyor. Bunu çevremdeki insanlardan rahatlıkla görebiliyorum. Kimisi internet sayesinde tanıştığı bir kişiyle iş kuruyor, network'ünü genişletiyor ya da çeşitli iş birliklerinde bulunuyor. Sosyal medyada karşılaştığımız organizasyonlar, düzenlenen özel etkinlikler ve orada sık sık göremediğimiz insanların karşımıza çıkıyor olması bizim sosyal ilişkilerimizin internet üzerinden başlayıp dışarıya yansımasını sağlıyor. Bu sebeple de sosyal medyadaki varlığımızı sosyalleşmemizi sağlayabilecek önemli unsurlardan biri olarak yorumluyorum.
6- Bunun için şu sorular sorulmalı: 'Blog yazmalıyım ama konuyu nasıl seçmeliyim?' 'Blogu nasıl yazmalıyım ve yönetmeliyim?', 'Sosyal medyada nasıl üretici ve eğlenceli olunur?'

Kaynak : Aksam