Maden Yasası'nda Son Umut Arılar

Marmaris gündemini son 5 yıldır meşgul eden madenler konusunda son umut arılar oldu

Maden Yasası'nda Son Umut Arılar
Marmaris gündemini son 5 yıldır meşgul eden madenler konusunda son umut arılar oldu. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri bugün Öğretmenevi'nde basın açıklaması yaptılar. Grup adına konuşma yapan Başkan Filiz Ersan, yeni maden yasasında umutlarının arılar olduğunu ve korumaya alınmaları gerektiğini belirtirken, "Arı yaşam alanlarının korunması maddesinin Yeni Maden Yasası'na eklenmesini istiyoruz" dedi.
Yeni Maden Yasası ile ilgili oluşturulan komisyonda yer alan Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır'a konu ile ilgili dosyayı ulaştırdıklarını belirten Çevre Gönüllüleri, çıkacak olan yasanın Marmaris ve çevresinin doğasına, turizmine zarar vermemesini umut ediyorlar.
Marmaris'te 42 noktada başlatılan maden arama işlemi sonrasında çeşitli platformlarda konunun ciddiyetine dikkat çeken Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu adına konuşma yapan Başkan Filiz Ersan, ünlü Alman fizikçi Albert Einstein'ın "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır" sözünü baz alarak yaptığı konuşmada, "Arı ülke doğasının zenginliği sayesinde, tarım alanları ise zengin arı kaynaklarından aldığı polinasyon gücü ile ayakta durabilmiştir. Arılar tozlaşma yaparak bitki türlerinin soylarını devam ettirmekte, biyolojik çeşitliliğinin devamını sağlayarak yaşamın temel koşulu olmaktadır" dedi.
Arıcılığı ile ünlü olan Marmaris'te üretim alanında hiçbir şey yapılamaması gerektiğinin altını çizen Ersan, "Dünyada arı ırklarının yüzde 20'sini barındıran Marmaris bal arılarının gen merkezi konumundadır. Bu genetik çeşitliliğin korunması gelecek kuşaklar için önemlidir. Muğla ve Marmaris koloniler halinde arı yaşam havzası, ekolojik bal üretim merkezidir. Dünya çambalı üretiminin yüzde 90'ı Türkiye, bu üretimin yüzde 85'i Muğla ve yüzde 35'i Marmaris coğrafyasından üretilmektedir. Doğanın göz ardı edildiği yasalarla bu güzelliklerin içerisinde maden çıkarmak değil, ulusal stratejiler belirleyerek arılar ve bölge korumaya alınmalıdır. Arıcılık bir kaynak tüketmeden yapılan tek üretim faaliyetidir. Arıcılık 40 bin kişiye iş imkanı sağlamaktayken, üstün kamu yararı olmayan maden, ülkeye değil sadece belli kesimlere rant sağlamaktadır" şeklinde konuştu.
Arı yaşam alanlarının korunması maddesinin eklenmesini istediklerini belirten Filiz Ersan, "Maden proje sahaları hükümetin tasarrufu altındadır. Yeni Maden Yasası düzenlemelerine arıların yaşam alanlarının korunması maddesinin eklenmesi ile sürdürülebilir kalkınmanın mümkün olacağı görüşündeyiz. Karar vericiler olarak sağduyuları ve misyonları ile hayati öneme haiz olan arı yaşam konusuna dikkat çekilmesini istiyoruz" dedi.
KROM MADENİ İLE İLGİLİ SON GELİŞME
Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, basın açıklaması sırasında Değirmenyanı Köyü'nde ki krom madeni çıkarılma işleminin durdurulduğunu belirtti. Ersan, "Değirmenyanı Köyü'nde bildiğiniz gibi krom madeni çıkarma için izinler alınmıştı. Devlet Su İşleri, Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı krom madeni için olur raporu vermişlerdi. Muğla İl Turizm Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü ile birlikte bir rapor hazırlayarak, olur vermedi. Baskılarımız, ricalarımız etki oluşturdu ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde saat 14'te krom madeni ile ilgili durdurma kararı alındı. Bu maden dinamitle çıkarılıyor. Bir kişinin kazancı uğruna doğanın mahvedilmesi düşünülemez. Ayrıca neden Marmaris? Yeraltını zenginliklerini çıkartacaklar daha sonra yeryüzünü de işgal edecekler" diye konuştu.