Suki 5. İstişare Toplantısı Kayseri'de Başladı

Kayseri'de 16 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdareleri genel müdürlerinin katılımıyla SUKİ 5

Kayseri'de 16 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdareleri genel müdürlerinin katılımıyla SUKİ 5. İstişare Toplantısı yapıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı görevlilerinin katılmamasına tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Bu önemli konuyla ilgilisi olan Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan bir tek görevli dahi katılmadı. Toplantının ardından Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nu arayarak durumu bildireceğim" dedi.
Su ve Kanalizasyon İdareleri (SUKİ) 5. İstişare Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda başladı. Burada konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yöneticiler olarak değişim olgusunu zamanında algılayabilmenin son derece önemli olduğunun altını çizerek, yeniliğe ayak uyduramayan vilayetlerin zor durumda kaldığını belirtti. Özhaseki, "30 40 vilayetimiz değişimi yakalayamadıkları, ona uygun adım atamadıkları, strateji geliştiremedikleri için ilçe durumuna düşmüş vaziyette.
Burada en çok iş valiliğe, sivil toplum örgütlerine, belediye başkanlarına düşüyor. Bunlar eksiklikleri tespit etmek durumundalar ve çözüm arayışını yeniliği takip ederek yapmak durumundalar. Bunlar yapılamazsa gerileme oluşur" dedi.
Bilgi ve tecrübeler ile sorunların paylaşılması gerektiğinin altını çizen Özhaseki, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan gelen kimsenin olmamasının kendisini son derece üzdüğünü ifade etti. Özhaseki, "Sorunlarımızın bir kısmı Çevre ve Orman Bakanlığı ile DSİ iken, ne hikmettir ki böyle bir davete icap etmemişler. Ben toplantıya katılım olmadığı için Bakan Veysel Eroğlu'nun arayıp durumu aktaracağım. 16 SUKİ genel müdürünü bir araya getirdik bazı sorunları çözelim diye ama onlar gelmiyor. Türkiye'de merkezi
idare yerel yönetime yetki vermemek için sanki ellerinden her şeyi alıyormuş gibi elleri titremeye başlıyor. Bunlar doğru işler değil. Bunlar kırılacak işler. Yetki vermemek için elinden geleni yapıyorlar. Çevre ve Orman Bakanlığı veya DSİ'nin genel politikaları ortaya koyması, onları konuşması, bizim de burada sorumlu olmamız gerekiyor. Yetki kent yöneticisinde olsun, siz de politikaları takip edin" diye konuştu.
İzmit Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İlhan Bayram, kürsüde yaptığı konuşmasında önlerine bazı sıkıntıların çıktığını kaydederek bu toplantıda çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

"SUKİ'LERİN EN AZ MAZERET ÜRETEN MÜDÜRLÜK OLMASI GEREKİYOR"
Bir takım sıkıntıları olduğunu söyleyen su ve kanalizasyon idaresi genel müdürlüklerinin aslında Türkiye'de finansal açıdan en güçlü yapıya sahip olduğunu dile getiren İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ise, "Sıkıntılı olan idarelerin aslında ya para yönetimi ya da planlama sorunu vardır" dedi. SUKİ'lerin gelirlerinin hiçbir alanda kullanılamadığının altını çizen Atasoy, "Türkiye'deki su ve kanalizasyon idarelerinin finansal anlamda sorunu olmaması gerekir. Ya para yönetimi ya da planlamada sorun
olabilir ama kriz anlamında yoktur. İster 500 bin nüfuslu Erzurum, isterse 13 milyon nüfuslu İstanbul olsun hiç fark etmez. Sorun varsa yönetimde sorun vardır" dedi.

"7-8 YILDIR HİÇBİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRÜNÜ ANKARA'DA GÖRMEDİM"
Su ve kanalizasyon idaresi genel müdürlerinin temel konularda birliktelik içerisinde hareket etmeleri gerektiğinin altına çizen Atasoy, "İdari olarak karar mekanizmalarında su ve kanalizasyon idareleri kadar özel bir yapıya sahip başka hiçbir idareci yoktur. 7-8 yıl içerisinde 2-3 kanalizasyon idarecisini Ankara'da lobide hiç bir arada görmedim. Bir araya gelip Çevre ve Orman Bakanlığı ve DSİ'ye giderek, 'Sorunlarımız var, çözmemiz gerekiyor' diyeniyle karşılaşmadım" şeklinde konuştu.
Çevreye duyarlı çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ender Batukan ise, "Şehrin genelinde atık suyun yüzde 99'unu hinterlant kapsamında yüzde 95'ini toplayarak atıksu arıtma tesisinde bertaraf edip sulama suyunu Kızılırmak'a deşarj etmekteyiz. Çevreye duyarlı olarak yaptığı çalışmada İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi öğretim görevlilerinin işbirliği ile küçük ölçekli arıtsa suyu tesisi geliştiriyoruz. Bu şu an
için Kayseri'de uygulanan bir sistem. Eğer başarılı olunursa Çevre ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle bunun yaygılaştırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Son olarak kürsüye gelen İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alparslan, kendi illerinin Kayseri gibi, Erciyes Dağı gibi su potansiyelinin mevcut olmadığını belirterek, "Türkiye'deki su potansiyelinin yüzde 1'ine sahibiz ama nüfusun yüzde 7'sine sahibiz. Dolayısıyla yüzde 1 su potansiyeli ile yüzde 7'lik nüfusa hizmet etmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle her kesimde tasarruflu olmak zorundayız. Tasarruf yönünden projeler geliştiriyoruz. Tasarruf yönünden mükemmel projeleri ortaya
koymak gerekmektedir. Bu tür çalışmalara bu toplantılar vesile olacaktır" şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.