İstanbul 2010 dergisi yayına başladı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının kurumsal iletişim ve tanıtım dergisi ''İstanbul 2010''un ilk sayısı çıktı.


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansından yapılan açıklamada, ''Miras'' konseptiyle yayınlanan ilk sayıda, ağırlıklı olarak kültürel miras ve kentsel uygulamalara yer verildiği, derginin yurt içi ve yurt dışında ilgili çevrelerde beğeniyle karşılandığı belirtildi.

Üç ayda bir Türkçe ve İngilizce yayınlanacak dergide İstanbul, tarihinden, kültür sanat hayatına, geçmişten bugüne sosyal kent yaşamına kadar geniş bir yelpaze içinde okurlarla buluşturuldu.

İstanbul 2010 dergisi, yıl boyunca farklı dosya konularıyla, hem kentin bilinmeyenlerini ön plana getirecek, hem de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının yürüttüğü çalışmaların kentin dokusuna neler kattığını araştıracak.

Son sayısı Ocak 2011'de yayımlanacak olan dergi, toplam 5 özel sayıyla Avrupa ve Türkiye'de, kültür, sanat, siyaset, sivil toplum kuruluşu ve medya temsilcilerinden oluşan seçkin bir kitleye ulaştırılacak dergi, İstanbulluların olduğu kadar Avrupalıların kente olan ilgilerini arttırmayı, İstanbullularla Avrupa toplumu arasında bir anlayış ve diyalog köprüsü oluşturmayı amaçlıyor.

YENİKAPI VE AYASOFYA MÜZESİ

Her sayısında İstanbul'a ilişkin farklı bir dosya konusunu tüm detaylarıyla işleyerek gündem yaratmayı hedefleyen derginin ''Miras'' konulu ilk sayısında, İstanbul'un tarihini günümüzden yaklaşık 8 bin 500 yıl geriye taşıyan kazıların başlangıç noktası olan Yenikapı inceleniyor.

Yenikapı'da çıkan bulgular eşliğinde Arkeoloji Müzeleri Müdür Vekili Zeynep Kızıltan, Kentsel Uygulamalar Direktörü Mimar Korhan Gümüş ve Arkeolog Metin Gökçay'ın yazıları, geçmişin izinde geleceğin keşfine rehberlik ediyor. Derginin ilk kapağını ise 17 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında ilk kez gün ışığına çıkartılan dünya mirası Ayasofya Müzesi renklendiriyor.

Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Suay Aksoy'un, Görsel Sanatlar Direktörü Beral Madra'nın ve Klasik Müzik Direktörü Mehmet Güntekin'in direktörlükleri kapsamında yürüttükleri projeler üzerine kaleme aldıkları yazıları da, ''İstanbul 2010''un ilk sayısında okuyucuyla buluştu.

Dergi, Oya Eczacıbaşı ile yapılan röportajla modern İstanbul'un izini sürüyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin yurt içi ve yurt dışı tanıtım kampanyalarının kreatif mimarları Paul McMillen ve Hakkı Mısırlıoğlu ile kampanyanın yaratım süreci üzerine özel bir sohbet ile zenginleşiyor.

İstanbul 2010 dergisinin içeriğinde ayrıca, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a kazandırılmaya çalışılan değerler, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının en yetkili isimlerinin ağzından sözcüklere dökülüyor. Devlet Bakanı ve Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, ajans projeleri ve İstanbul üzerine özel bir röportajla derginin ilk sayısına konuk oluyor.

DERGİ 20 BİN ADET BASILDI

Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıdığı süre boyunca, İstanbul'da başlayan, süren ve biten projelere yer verecek olan dergide, kentin enerjisi sayfalara da yansıyor. Kültür sanat etkinlik takvimi, müze programları, kentin yaşayan çağdaş yüzü derginin diğer renkli sayfalarını oluşturuyor.

10 bin Türkçe, 10 bin de İngilizce olmak üzere toplam 20 bin adet basılan dergi, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bağlı tüm müzeler, Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Modern, Santral İstanbul, Kültür A.Ş. İstanbul Kitapçısı mağazaları, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanları iç ve dış hatlar terminalleri, TCDD İstanbul Hareket merkezleri, Çırağan, Hilton ve Marriot Otellerinin okuma bölümleri, İstanbul 2010 AKB Ajansı merkezi ile ''www.istanbul2010.org'' adresinden ücretsiz temin edinilebilir.