STK'lardan Danıştay'a tepki

YÖK'ün üniversiteye giriş sınavında farklı katsayı uygulamasına ilişkin kararının yürütmesi, Danıştay 8. Dairesi tarafından tekrar bozuldu.

İstanbul Barosu'nun YÖK'ün yeni kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davanın Danıştay tarafından kabul edilmesi, sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti. Baro'nun keyfi davranışı sebebiyle sınav stresi yaşayan öğrencilerin kafasının karıştığını ifade eden STK'lar, kalıcı bir çözüm bulunmasını istediklerini belirtti.
YÖK'ün Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS)'nda farklı katsayı puanı uygulamasını kaldıran 21 Temmuz 2009 tarihli kararına karşı çıkan İstanbul Barosu, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay 8. Dairesi'nde dava açmıştı. Davayı görüşen mahkeme, kararın yürütmesini oy birliği durdurmuş, binlerce meslek liselinin üniversite hayali suya düşmüştü. Eşitsizliği ortadan kaldırmak istemesi engellenen YÖK, 17 Aralık 2009'da üniversiteye giriş sınavında adaylara yeniden farklı katsayı uygulama kararı almıştı. Daha önce öğrencilerin alan içi tercihlerde 0,8, alan dışı tercihlerde 0,3 kat sayısının esas alınmasına ilişkin düzenlemeyi değiştiren YÖK, puanlar hesaplanırken adayların kendi alanlarıyla ilgili program tercihlerinde Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP)'nın 0,15, alan dışı tercihte ise 0,13 kat sayısıyla çarpılmasına karar vermişti. İstanbul Barosu, YÖK'ün yeni kararını yine beğenmeyerek kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay 8. Dairesi'nde dava açmıştı. Davayı görüşen mahkeme heyeti, yeni uygulamayı da durdurdu.
Danıştay'ın İstanbul Barosu'nun hukuk müşavirliği bürosu haline dönüştüğünü iddia eden sivil toplum örgütleri, hem Danıştay'ın 8. Dairesi'ne hem de İstanbul Barosu'nda tepki gösterdi.
Baronun ferdi hareketinin tüm öğrencileri mağdur etmekte olduğunu dile getiren Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, Danıştay kararının YÖK'e ve eğitim sistemine darbe vurduğu söyledi.
İstanbul Barosu'nu YÖK'ün katsayı eşitsizliğini ortadan kaldırmasını engellemesinden dolayı tepkili olduklarını hatırlatan Kuruoğlu, öğrencilerin bu belirsizlik ortamında daha da gergin hale geldiklerini vurguladı. Katsayı uygulamasının tamamıyla kaldırılması gerektiğinin altını çizen Levent Kuruoğlu, tüm siyasi parti temsilcilerinin bir araya gelip anayasa ve yasa düzenleme yaparak Türkiye'yi bu katsayı ayıbından ve öğrencileri belirsizlikten kurtarmaları gerektiğini bildirdi.
İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Hüseyin Korkut ise gerekli kalıcı düzenlemenin biran önce yapılmasını istediklerini söyledi.
Korkut, "Biz, İstanbul Barosu'nun başvurusunu Danıştay'ın böyle bir kararla sonuçlandıracağını beklemiyorduk. Bu karar siyasi bir nitelik taşıyor. Bu konuda ilgili kurumların ve hükümetin bu mağduriyetin giderilmesi noktasında gerekeni yapacağına dair inancımız tamdır. Meseleyi takip ediyoruz. Öğrencilerimiz, velilerimiz, idarecilerimiz müsteri olmalı, ÖSS ye hazırlanmaya devam etmelidirler. Bu mesele kısa sürede halledilecektir" ifadelerini kullandı.