Nesli tükenen canlılar koruma altında

Birleşmiş Milletler soyları tükenmek üzere olan türlere ticaret yasağı koymak için harekete geçti.

Nesli tükenen canlılar koruma altında
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki “Nesli Tehlikede Olan Türlerin Uluslararası Ticareti Konvansiyonu”, aralarında kutup ayısı, ton balığı ve köpekbalığının da bulunduğu bazı canlı türler için ticaret yasağı koymaya hazırlanıyor

Soyları tükenenlere yasak

BM’nin “Nesli Tehlikede Olan Türlerin Uluslararası Ticareti Konvansiyonu”, ekonomik değeri olan ama aşırı avcılık nedeniyle soyları hızla yok olma sürecine giren birçok canlı türünün ticaretini yasaklayacak. Bu türler arasında ton balığı, köpekbalığı ve kutup ayısı gibi canlı türleri bulunuyor.

Konvansiyonun geçen hafta Cenevre’de yapılan toplantısında alınan karara göre ton balığı ihracatına yasak konulması, 13-25 Mart tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak toplantıda karara bağlanacak. Bu toplantıdan yasak kararı alınması halinde, karardan en çok Kanada, İspanya, İtalya, Malta, Yunanistan ve Türkiye etkilenecek.

Kararla birlikte birçok fabrikanın kapanması ve binlerce kişinin işini kaybetmesi bekleniyor. Japonya, Japon mutfağının dünyaca bilinen en ünlü yemeği suşinin en lezzetli ve en pahalı çeşidinin ton balığı ile yapılıyor olması nedeniyle yasağa karşı çıkıyor.

AP’NİN ÇAĞRISI VAR

Bilindiği gibi Avrupa Parlamentosu (AP) da geçtiğimiz günlerde Akdeniz’deki “mavi yüzgeçli orkinoslar”ın “soyu tehlike altındaki türler” listesine alınması çağrısını yapmıştı. Greenpeace Akdeniz de Türkiye’nin uluslararası orkinos ticareti yasağını destekleyen ülkeler arasına acilen katılması için çağrıda bulunuyor. Bilim adamları, 2006’dan beri, mavi yüzgeçli orkinos stoklarının tehlike çanları çaldığını, toplam 15 bin tondan fazla avlanmaması gerektiğini, yumurtlama alanlarında mayıs ve haziran aylarında av yapılmaması çağrısında bulunuyorlardı. Ama bilim adamlarının bu çağrılarına kimse uymuyordu.