Koza hisselerinin yüzde 13'ünü kendisi aldı

İMKB'nin son dönemdeki en büyük halka arzı olan Koza Altın'da satışa sunulan yüzde 30 hissenin yüzde 13'ünü grup şirketleri aldı. Fiyatı yüksek bulunan arza talep düşük kaldı

Son dönemlerin en büyük halka arzı olan Koza Altın’da beklenen gerçekleşmedi. Yüzde 30’unu halka açmak için düğmeye basan Koza Altın beklenen talep gelmeyince arz edilen hisselerin yüzde 13’ünü kendi şirketleri kanalıyla satın almak zorunda kaldı. Bu arada ‘kısmi yüklenici’ sözleşmesi imzalayarak halka arzda görev alan bazı aracı kurumlar da talep yetersiz kalınca kendilerine düşen payın önemli bölümünü satın almak zorunda kaldılar.

Aracılar almak zorunda kaldı

Halka arz konsorsiyumunda yer alan aracı kurumlardan birinin yetkilisi, “Bu halka arzda en iyi gayret değil kısmi yüklenici sözleşmeleri imzalandı. Yani taahhüt ettiğiniz tutardaki hisseyi satamazsanız siz aracı kurum olarak satın almak zorunda kalıyorsunuz. Ve biz de taahhüt ettiğimiz tutarı talep gelmediği için satamadığımız için yüzde 85’ini kendimiz satın almak zorunda kaldık” açıklamasında bulundu. Aynı yetkili, “Koza Altın halka arzda zorlandı. Ek satış yapıp halka arz oranını yüzde 34.5’e çıkaramadı” dedi.

20 F/K yüksek bulundu

Koza Altın’da beklenen satışın gerçekleştirilememesinde en büyük etkenin, fiyatın yüksek bulunması olduğu öne sürüldü. Borsada Fiyat/Kazanç oranı ortalaması yüzde 16 iken Koza Altın’ın yüzde 20’nin üzerinde F/K ile halka arz edilmesi hisseye talebi önemli oranda azalttı. Bu arada halka arzın gerçekleştirildiği geçtiğimiz hafta global borsaların ve İMKB’nin kötü bir performans sergilemesi de yatırımcıların bu hisseye olan ilgisini azalttı.

Dün grup şirketlerinden yapılan açıklamada, Koza Anadolu Metal Madencilik ve İpek Matbaacılık’ın halka arzedilen yüzde 30 hissenin yüzde 13’ünü satın aldığı duyuruldu.

Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri’nin KAP’da yayımlanan yazısında, şirketin, Koza Altın’ın halka arzında talepte bulunduğu ve dağıtım sonrasında arzın yüzde 6.6’sına denk gelen 1 milyon 193 bin 467 lot payını, 1 lot için 36.80 lira olmak üzere 43 milyon 919 bin 585,60 lira toplam bedel ile satın aldığı belirtildi.

İlgili pay alımından sonra şirketin, Koza Altın’daki doğrudan ortaklık payının yüzde 1.99 olduğu duyuruldu.

İpek Matbaacılık ise şu açıklamada bulundu: “Şirketimiz, Koza Altın’ın halka arzında talepte bulunmuş ve dağıtım sonrasında arzın yüzde 6.4’üne denk gelen 1 milyon 145 bin 729 lot payı, 1 lot için 36.80 lira olmak üzere 1 milyon 145 bin 729 lot hisse 42 milyon 162 bin 827,20 lira toplam bedelle satın almış bulunmaktadır. Şirketimizin Koza Altın’daki doğrudan ortaklık payı yüzde 1,91 olmuştur.”

İki şirkette satın aldıkları Koza Altın’a ait payları 365 gün süreyle satmayacaklarını da duyurdular.

13 bini aşkın yatırımcı var

Halka arzı 3-5 Şubat tarihleri arasında yapılan Koza Altın, yaklaşık 2.2 milyar lira piyasa değeri ile 36.80 liradan işlem görmeye başlayacak.
Şirketten yapılan açıklamada, talep toplamada 13.757 yatırımcıdan 18.7 milyon lot talep geldiği ve yurtiçi ve yurtdışından toplam 689.8 milyon lira talep toplandığı belirtildi.

Şirket’in halka açıklık oranının yüzde 30 olduğunun belirtildiği açıklamada, Koza Altın’ın halka arzında payların yüzde 40’ının yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 56’sının yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 4’ünün de yurt içi kurumsal yatırımcılara satıldığı kaydedildi.
Söz konusu açıklamada ayrıca halka arzda yurtiçi bireysel yatırımcıların talebinin yüzde 95 oranında karşılandığı, yurtiçi kurumsal yatırımcıların da taleplerinin ortalama yüzde 80’ini alabildiği ifade edildi.

Koza hisseleri 12 Şubat’ta borsada işlem görmeye başlayacak