Sevgililer Günü için 43 milyon çiçek

14 Şubat Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla, kesme çiçek üretici ve ihracatçıları hareketli günler yaşıyor.

Sevgililer Günü için 43 milyon çiçek
Kesme çiçek üretiminin merkezi olarak bilinen Antalya'dan Avrupa'ya sevgililer gününe özel 43 milyon dal çiçek ihracatı yapılacak. Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği (AKÇİB) Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, başta İngiltere, Hollanda, Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine 35 milyon dalı karanfil, toplam 43 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapılacağını bildirdi. Sevgililer Günü'ndeki çiçek ihracatından 6 milyon dolara yakın bir döviz girdisi beklediklerini kaydeden Bağdatlıoğlu, "Bu yıl, Batı Avrupa'ya ihracat yüzde 20 artarken küresel kriz ve aşırı soğuklar nedeniyle Ukrayna ve Rusya'ya gönderilen çiçekte yüzde 30 düşüş yaşanıyor." dedi.

Küresel ekonomik krizle birlikte dünyada kesme çiçek tüketiminin yüzde 30 azaldığına dikkat çeken Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu: "Sezona yüzde 20'lik bir artış hedefiyle başladık. Ancak ocak ayında Avrupa'daki soğuk hava şartları ihracatı olumsuz etkiledi. Büyük bir düşüş yaşadık. Dolayısıyla Sevgililer Günü'nde çiçek ihracatında pek artış yok. Yüzde 20 artış beklerken geçen yılki seviyelerde kalacağız."

İç piyasaya da değinen Birlik Başkanı Bağdatlıoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde gül ithalatında patlama yaşandığını kaydetti. Dünyadaki gül fiyatlarının düşük olmasından dolayı Türkiye'ye Kenya, İran, Kolombiya, Ekvator ve Hollanda'dan yüzbinlerce dal gül ithal edildiğine dikkat çeken Bağdatlıoğlu, "Sektör, özel günlerde çıkış ararken yapılan promosyonlarla kırmızı güle talep oluşturuluyor. Türkiye'nin üretiminin normal zamanda yetmesine rağmen, bu özel günlerde 10 katı kırmızı gül tüketimi oluyor. Bu da ithalata sebebiyet veriyor. Biz ihracatı arttıralım derken Sevgililer Günü'nde ithalat patladı." diye konuştu. Bağdatlıoğlu, Sevgililer Günü'nde Avrupalının Türk çiçeğini tercih ettiğini, Türkiye'de ise ithal güllere ilgi gösterildiğini dile getirerek "Sevgimizi sadece kırmızı gül ile değil, tüm çiçeklerle ifade edelim." dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yönelik hazırlıklara da başlandığını aktaran Bağdatlıoğlu, "8 Mart için siparişler gelmeye başladı. Sektörün ocak ayında kaybettiği kanı, bu iki özel günde gelen siparişlerle kapatacağını bekliyoruz. 8 Mart'ta 50 milyon dal çiçeği, başta Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan olmak üzere bütün dünyaya dağıtacağız." bilgilerini verdi.


ETİYOPYA'DA ÇİÇEK ÜRETİMİ PLANLIYORUZ

AKÇİB Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Afrika'da kesme çiçek üretiminin hızla geliştiğini, Kenya'dan sonra Etiyopya'nın da dünya çiçek sektöründe söz sahibi olmaya başladığını dile getirdi. Etiyopya'nın çiçek ihracatının 1,5 yılda 50 milyon dolardan 250 milyon dolara çıktığını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Etiyopya, Kenya'yı örnek alarak çiçekçilikte hızla ilerliyor. Çiçek üretim alanını genişletmek için 500 bin dönüm daha sera kurma çalışmaları yapıyor." dedi. Bağdatlıoğlu'nun verdiği bilgilere göre, Etiyopya'da devlet çiçek üreticilerine 49 yıllığına bedava arazi tahsis ediyor. Ayrıca 5 yıl vergi almıyor. Bu nedenle bütün yatırımcılar Etiyopya'ya gidiyor. Hollanda başta olmak üzere Batı Avrupa ülkeleri ve İsrail üretimini Afrika'ya kaydırıyor. Bağdatlıoğlu, Etiyopya'nın Türk çiçekçilerini de üretim yapmaya davet ettiğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de maliyetlerimiz yüksek. Bu nedenle Etiyopya'da üretim yapmayı ciddi olarak düşünüyoruz. Etiyopya'da üretim yaparak düşük maliyetlerle pazarda kalmayı planlıyoruz."