Tekel işçileri dünya basınında

Fransız Le Monde gazetesi, Tekel işçilerini 'Türk tütün şirketi çalışanlarının grevi, özelleştirmelere karşı mücadelenin simgesidir' adlı başlıkla haber yaptı.

Tekel işçilerinin mücadelesi, yabancı basına da yansıdı. Fransız Le Monde gazetesi, "Türk tütün şirketi çalışanlarının grevi, özelleştirmelere karşı mücadelenin simgesidir" başlığını kullandığı haberinde, "2009 yılında başlayan bu sosyal ihtilaf, ekonomik politikaları memurlar ve dar gelirlerin tepkilerine neden olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için son derecede mahcup edicidir" görüşünü dile getirdi.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Türkiye muhabiri Guillaume Perrier imzasıyla Tekel işçilerinin eylemi ve hükümetin politikalarına dikkat çektiği haberinde, "Türk tütün şirketi çalışanlarının grevi, özelleştirmelere karşı mücadelenin simgesidir" başlığını kullandı.

Ankara'da eylem yapan Tekel işçilerinin hükümet ile bir uzlaşma sağlanmadığı süreci eylemi sürdürmeye kararlı olduklarını kaydeden Le Monde, Tekel'in 2008 yılında British American Tobacco'ya 1.72 milyar euroya satışının doğrudan 12 bin çalışanı etkilediğini yazdı.

Hükümetin, Tekel işçilerine kamuda güvenceden yoksun iş önerdiğini kaydeden gazete, "2009 yılında başlayan bu sosyal ihtilaf, ekonomik politikaları memurlar ve dar gelirlerin tepkilerine neden olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için son derecede mahcup edicidir" yorumunu yaptı.

Bir işçinin "Onurumuz için mücadele veriyoruz. Tüm araçlarla mücadele vermeyi sürdüreceğiz" sözlerini aktaran Le Monde, 50 günden beri Tekel işçilerinin Ankara'da sokaklarında gösterileri çoğalttıklarını, zaman zaman polisin müdahaleleri ile karşılaştıklarını, açlık grevini yaptıklarını kaydettiği haberinde başka bir işçinin, "Hükümetin insani olmayan tutumundan çok etkilendik. IMF ve uluslar arası sermayenin baskılarının altındayız" ifadelerine de dikkat çekti.

"KARLI BİR ŞİRKET"

Haberinde "esneklik göstermediğini" öne sürdüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "hükümete karşı ideolojik bir kampanyanın yürütüldüğünü, işçilerin kullanıldığını" söylediğine dikkat çeken gazete, Tekel işçilerine Ankara halkının gösterdiği dayanışmaya da vurgu yaptı.

Le Monde, hükümet tutumunu değiştirmezse de ihtilafın sertleşme riskinin bulunduğunu belirterek ülkenin önde gelen, kamu ve özel çalışanlarını temsil eden 6 sendika örgütünün genel grev çağrısına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"2002 yılından bu yana yüzlerce kamu şirketi iktidardaki İslamcı muhafazakar parti tarafından özelleştirildi. Milli piyango, elektrik santraller ve şeker fabrikaları, bundan sonra sırası gelecek listedeki kuruluşlar. Plan, Türkiye'nin bir yılı aşkın bir süreden beri yeni bir anlaşma müzakere ettiği IMF tarafından denetlendi. Bütün bu şirketlerden Tekel en karlı kuruluşlardan biri idi."

Tekel'in Osmanlı döneminde Fransız şirketi Regie'nin kamulaştırılmasından doğduğuna işaret edilen haberde "2007 yılında iyi ekonomik sonuçlarından dolayı yeniden seçilen Sayın Erdoğan'ın partisi, muhalefet tarafından aşırı liberal bir politika izlemekle suçlanıyor ve birkaç aydan beri kamu hizmetlerinde bir dizi sosyal hareket ile karşı karşıya bulunuyor" denildi.