Kıbrıslı Türk Mukavemetçilerden Anı Madalyonu

KKTC'nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT ) Derneği, kuruluşunun 50'nci yılı nedeni ile çalışmalarda emeği geçenlere anı madalyonu takdim etti.

  1 Ağustos 1958 ' de Ada ' yı Yunanistan ' a bağlamak anlamına gelen ENOSİS ' i gerç ; ekleştirmek amacıyla kurulan Rum EOKA Teşkilatı ' nın tedhiş ve Tü ; rkleri imha hareketine başlamaları ü ; zerine Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ' ın ö ; nderliğinde kurulan TMT , 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ' na kadar Anavatan Tü ; rkiye ile birlikte Kıbrıs Tü ; rkü ; ' nü ; n varoluş mü ; cadelesinin en ö ; nemli unsuru oldu . TMT Derneği Başkanı Yılmaz Bora , yaptığı konuşmada ' Devletimizi ve anavatanla olan iyi ilişkilerimizi sabote etmek isteyenler var ,
ama bu davanın takipç ; isi olacağız ' dedi . Tö ; rene katılan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da kuruluşun kısa tarihç ; esini anlattı . ' TMT , Kıbrıs ' Yunan ' olmasın diye kuruldu ' diyen Denktaş , 1974 Barış Harekatı ile bunun ö ; nü ; ne geç ; ildiğini ve ö ; nce federe devletin , daha sonra da KKTC ' nin kurulduğunu belirti . ' TMT ruhu kalmadı ' diyen Denktaş , ' Ana konu olan Tü ; rk-Yunan dengesi , Rumların AB mü ; racaat ve kabulleri ile delinmiştir . Bugü ; n hala tehlikeli durum devam etmektedir . Rum ' un milli davası Kıbrıs Tü ; rkü ; ' nü ; azınlık
yapmaktır ' diye konuştu .
Dü ; zenlenen tö ; rende Eski Başbakanlardan Hakkı Atun , Emekli General Ali Fikret Atun , Eski Bakanlardan Basın Konseyi Başkanı İsmet Kotak ve hizmeti geç ; en 30 seç ; kin isme madalyonları takdim edildi . 50 . yıl madalyonu takdim edilen isimlerin arasında Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi ve 13 yıldır İHA Kıbrıs Temsilciliğini yü ; rü ; ten gazeteci Mesut Gü ; nsev de var . Mesut Gü ; nsev ' in , TMT ve Kıbrıs Barış Harekatı ile inceleme , kitap ve makaleleri bulunuyor .
TMT 50 . yıl madalyonları , derneğinin kurucu ü ; yelerine , yö ; netim kurullarında gö ; rev alanlara , dernek ü ; yelerine , ulusal davaya katkıda bulunan işadamı , yazar , dü ; şü ; nü ; r ve siyaset adamlarına yö ; netim kurulu kararı ile takdim ediliyor .