Üç Ayak Kilisesi İçin Çalışmalar Başladı

Kırşehir'de erken Hıristiyanlık dönemine ait nadir eserlerden olan Üç Ayak Kilisesi, Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından bakıma alınarak, konservasyonu, restorasyonu ve rekonstrüksiyonu yapılacak

Üç Ayak Kilisesi İçin Çalışmalar Başladı
Kırşehir'de erken Hıristiyanlık dönemine ait nadir eserlerden olan Üç Ayak Kilisesi, Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından bakıma alınarak, konservasyonu, restorasyonu ve rekonstrüksiyonu yapılacak.
Kırşehir antik Kapadokya bölgesi sınırları içerisinde olduğu ve bölgede erken Hıristiyanlık döneminden beri, gerek yer üstünde mimari olarak gerekse yeraltında olmak üzere pek çok dini ve sosyal yapı bulunan kilisenin Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından resterasyonunun yapılacağı bildirildi.
Yapılan açıklamada, özellikle yeraltına inşa edilenlerin çok büyük bölümü günümüze kadar gelebilmiş olan kilisenin tespiti, tescili, korunması yanında bir bölümün dahi olsa kamulaştırılması, temizlenip çevre düzenlenmesi yapılarak ziyarete açılması için çalışmalara başlanıldığı belirtildi.
Kilise hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
" Üç Ayak Kilisesi, Kırşehir merkez ilçeye bağlı Tabur oğlu Köyü sınırları içerisinde ve Kırşehir-Yozgat yolu üzerindedir. Plan ve mimari olarak ta, Semavi Eyice tarafından yapılan araştırmalar sonucu yapılan 10. yüzyılda iki Bizans imparatoru tarafından iki mezhebin bir arada ibadet etmesi için inşa edilen ilk anıtsal köy kiliselerinden olduğu öne sürülmektedir. Üç Ayak Kilisesinin konservasyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon işlemlerinin yapılması ile inanç turizmi alanında önemli bir destinasyon kazanılması mümkün olacağı düşünülmektedir. Yılların tahribatına maruz kalan bu mimarlık anıtının restorasyon ve rekonstrüksiyonu ile önemli bir eserin kazanılması sağlanmış olacaktır. Kilise anıtsal mimari açısından oldukça öne çıkan önemli bir eser olarak görülüyor. Doğal şartlar ve definecilerin yapı zemininde yaptığı kaçak kazılar yüzünden gün geçtikçe tamamen yıkılmaya doğru giden Kilise, tahrip sürecinin hızlı işlediğinin daha iyi anlaşılabilmesi için kilisenin 1930'lu yıllara ait fotoğrafları ile kıyas edilmesi gerekiyor. Öncelikle kilisenin yer aldığı maliye hazinesine parselin Kültür ve Turizm Bakanlığı adına tahsis edilmesi gerekmektedir. Üç Ayak Kilisesinin konservasyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon işlemlerinin yapılması için gerekli ödeneğin sağlanması gerekiyor. Yapının mevcut duvar ve temel kalıntıları açığa çıkarılarak ve eski fotoğraflar ve belgelere dayanılarak rekonstrüksiyonunun yapılması yani yeniden ayağa kaldırılması için ilk etapta rölöve ve restitüsyon çizimlerinin hazırlanması gerekiyor. Kilisenin bulunduğu yer ve yakın çevresinde yapılan yüzey araştırmalarında Bizans dönemi yerleşimi olduğu görülmüş olup yapılması planlanan konservasyon ve restorasyonla birlikte arkeolojik kazı yürütülmesi sağlanabilir. Yapılacak işlemlerin, kilisenin yakınlarında bulunan plan ve mimari bakımdan manastır olduğu anlaşılan Dul kadirli yer altı yerleşkesi ve Hacıfakılı antik kenti ile buradaki kilise kalıntısıyla birlikte düşünüldüğünde önemli bir kültürel ve turistik kazanım edileceği açıkça anlaşılmaktadır. Eserin tanıtımında Kırşehir ve ülkemiz dünya çapında katkı sağlayabileceği düşünülmektedir."