Selçuk Kent Belleği Çalışmaları Devam Ediyor

Zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip Selçuk'ta belediyenin ilçeye Kent Belleği Müzesi kazandırma çalışmaları hız kazandı.

Selçuk Kent Belleği Çalışmaları Devam Ediyor
Beş yıla yakın bir süre uzun yıllar emtia deposu ve TEKEL'e ait tütün deposu olarak kullanılan tarihi binanın Selçuk Belediyesine tahsisi için çaba sarf eden Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür, amacına ulaşmasının ardından üç katlı bin metre kare büyüklüğündeki binanın Kent Belleği Müzesi adıyla hizmete girmesi için çalışmalarına iki yıl önce start verdi. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla danışma toplantıları düzenlenmesinin ardından Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bir ekip geçmişe yönelik arşiv toplama çalışmalarını sürdürdü.
Geçtiğimiz günlerde İzmir'in önemli Üniversitelerinden Yaşar Üniversitesi ile görüşmeler yaparak Üniversiteden destek isteyen başkan Ülgür'e olumlu yanıt veren Yaşar Üniversitesi yönetimi Kent Belleği projesine destek vermek için harekete geçti. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesiden Bölüm Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülseren Atabek ile Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Mustafa Demirkan, Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Malike Özsoy, Yrd. Doç. Dr. Ecehan Özmehmet, Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu ve öğretim üyeleri Eray Bozkurt ile Cihangir Elmaskaya' dan oluşan bir bilim kurulu Selçuk'a gelerek tarihi binada incelemelerde bulundu.
Belediye Başkanı Ülgür ve belediye ilgili personeliyle bir toplantı yapan Üniversite heyeti binanın Kent Belleği olarak hizmete girmesi için proje çalışmalarını başlattı. Toplantıda bu projeye çok önem verdiğini ifade eden Ülgür bu güne kadar yapılan çalışmaları şöyle anlattı: "Akademik uzmanların koordinatörlüğünde oluşturulan bir ekip gerekli çalışma planlarını hazırladıktan sonra 2008 yılının Nisan ayında işe başlamıştır. Öncelikle Selçuk'ta yaşayan en yaşlı kişilerle mülakatlara başlanmış ve bu görüşmelerin yelpazesi giderek genişletilmiştir .Çalışmalar birçok farklı yöntemle bir arada yürütülmektedir. Öncelikle tanığın fotoğrafları çekilmekte, görüşmeler yapılırken bazen video görüntüsü ama her zaman ses kaydı yapılmaktadır. Daha sonra bu ses kayıtları deşifre edilerek diğer verilerle birlikte bilgisayar ortamında depolanmaktadır. Selçuk Belediyesi tarafından bu projenin yürütülmesi Selçukluların sıcak ilgisiyle karşılanmıştır. Konudan haberdar olan hemen herkes bunun geç kalmış bir çalışma olmakla birlikte şu anda gerçekleşmesinin de sevindirici olduğu ifade etmekte ve elerinde bulunan bilgi,resim ve belgeleri belediyemize getirmektedir. Bu proje kapsamında 'Efes Kurşun Tesaraları' adıyla bir kitap yayımlanıp dağıtılmış ve bilim çevrelerinden yoğun ilgi görmüştür. İkinci bir kitabın hazırlıkları devam etmektedir. Yaşar Üniversitesi'nden göreceğimiz destek çok önemlidir" diye konuştu.