Toplu taşıma iş verimini düşürüyor

Metropol kentlerde ulaşım derdi kişinin ruh sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşıyor. Araştırma bu olumsuz etkilerin iş yerindeki verimliliği de büyük ölçüde düşürdüğüne işaret ediyor.

Türkiye'nin ya da dünyanın herhangi bir kalabalık kentinde... Mekânlar ve insanlar farklı ama çile ortak. Milyonlarca çalışanı işyerinde stres topuna çeviren toplu ulaşım araçlarında yolculuk...

Fransa'da yapılan ve sonuçları ülkenin saygın gazetesi Le Monde'da yayınlanan bir araştırma her gün milyonlarca çalışanın iş ve ev yolunda toplu taşıma araçlarını kullanarak maruz kaldığı sağlık sorunlarına ışık tuttu. Sonuçlar otobüs, metrobüs v.b ulaşım araçlarını kullanan çalışanların stres ve depresyon gibi ciddi problemleri yaşadığını gösteriyor.


ÇILDIRTAN GÜRÜLTÜ

Araştırma ile birlikte yapılan ankete katılan çalışanların yüzde 64'ü yol çilesinin işyerindeki performanslarını etkilediğini söylüyor. Ancak yöneticilerin yalnızca yüzde 28'i iş yolunda yaşanan stresin çalışanların iş verimine yansıdığına dair inancı var.

Türkiye'de toplu ulaşımın özellikle çalışanlarda yarattığı psikolojik çöküntüyü inceleme altına alan psikolog Sinem Demir'in konuyla ilgili görüşlerine başvurduk. Medical Park Kliniği psikologlarından Sinem Demir "Toplu ulaşım araçlarında ayakta gitmek öncelikle kişiye fiziksel bir yorulma yaşatıyor. Kalabalık ortamda az oksijenle saatlerce idare etmek de yine bir sıkıntı yaratır.Doğrudan yaşanan fiziksel zorlanmalar insan bedeninde hasar yaratır." diyor. Otobüs yolculuklarının ciddi bir psikolojik yorgunluğa da neden olduğunun belirten Demir, "Otobüslerde küçük bir sorun büyük bir problem haline dönüşebilir. Belirttiğimiz ayakta yolculuk, yolun uzunluğu, oksijen azlığı gibi pek çok neden kişide stres patlamaları ve öfke yaratır." dedi. Toplu ulaşım

YOL STRESİNDEN KORUNMANIN YOLU

MÜZİK DİNLEYİN: Kulaklıkla müzik dinleyebileceğiniz aygıtlar bulundurun ancak kulaklığından sesi dışarı taşmayan tarzda olmasına dikkat edin. Otobüste kitap okuyabiliyorsanız fıkra, hatta masal benzeri kitapları yanınızda bulundurarak okumaya çalışabilirsiniz.
'CIK CIK' ETMEYİN KONUŞUN: Rahatsız olduğunuz bir davranış varsa, kendi kendinize 'cık cık' deyip öfkelenmek yerine, nazikçe uyarın.
BAĞIRMAYIN, UYARIN: Kişisel sınırlarınızı koruyun, ancak fiziksel bir ihlalle karşılaşırsanız iyice köşeye sıkışarak strese girmek veya bağırmak yerine, nazikçe uyarın.
GÜZEL HAYALLER KURUN: Yol boyunca gitmek istediğiniz yerleri düşleyin.

HAYATIM HEP BÖYLE Mİ GEÇECEK' SORGULAMASI

Otobüslerde yolculuk yapanların "hayatım hep böyle mi geçecek" öfkesine kapıldığını da vurgulayan Demir, "Uzun süren yolun verdiği tükenmişlik, 'Hayatım hep böyle mi geçecek?' sorgulamasına götürebilir. Temiz havadan, ağaçlardan uzak bir demir yığını içinde gitme zorunluluğu çalışanlar için bir bedel olarak görülür. Beyindeki tüm bu hesaplamalar işyerinde beklenen motivasyonu yok edebilir" dedi.