İran Büyükelçisi Hoseinpour: Samsun ile Gülistan arasında karşılıklı ticaret yapmak istiyoruz

İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Samsun ile İran'ın Gülistan şehri arasında çok benzerlikler bulunduğunu, bu değerler

İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Samsun ile İran'ın Gülistan şehri arasında çok benzerlikler bulunduğunu, bu değerleri ticari anlamda geliştirmek istediklerini söyledi.

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Samsun'a gelen Hosseinpour, Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret ederek, "İran ve Türkiye'deki vilayetleri birbirleri ile ticari anlamda bağlamak istiyoruz." dedi.

İki ülkenin vilayetleri arasında güzel bağlantılar olduğunu belirten Hosseinpour, "Samsun ile Karadeniz kıyısında bir şehir. Samsun halkının davranışları gelenekleri, ortamları, hatta simaları bile bizim Gülistan şehri halkına çok benziyor. Bu iki ülke vilayetleri arasında yapılabilecek önemli işbirlikleri var. Sayın valimizi Gülistan'a davet ettim, kabul etti. Gülistan Valisi adına kendisine çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Samsun'a iki ülke arasındaki transit mal sevkiyatı projesi için geldiğini kaydeden Hosseinpour, şunları kaydetti: "Biz, Fars Körfezi'nden yapılan ticaretin büyük bir bölümünü Türkiye tarafından aktarmak istiyoruz. Sizin limanlarınızdan da yararlanmak istiyoruz. Bu proje iki ülkenin bakanları nezdinde kabul gördü. Bu nedenle önce Mersin ve Trabzon'a ziyarette bulundum. Şimdi de Samsun'dayım. Samsun'da güzel liman hizmetleri var. Buradaki imkânlardan en iyi şekilde yararlanacağız. Samsundaki işadamları ve tüccarları hem İran ile hem Gülistan ile çalışır hale getirmek istiyoruz. Sizin işadamlarınız büyük İran pazarından yararlanabilir. Ticaretin yanında ayrıca spor kültür ve sanat alanında da işbirliği yapabiliriz."

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise Samsun ile İran arasındaki ticari ilişkilerin daha iyi bir noktaya taşınması konusunda önemli mesafelerin alınmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Samsun'u Karadeniz'in gelişen ve büyüyen bir ili olarak değerlendiren Aksoy, "Karadeniz'in en önemli büyüyen şehirlerinin başında Samsun geliyor. Lojistik merkezi olma yolunda yürütülen önemli bir çalışmamız var. Sayın Büyükelçi'nin ziyaretlerinde bu ticari ilişkilerin gelişmesi Samsun'un lojistik merkezi haline gelmesine önemli katkıları olacağına inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

Ziyaretin anısına İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Vali Aksoy'a içi çini işlemeli bir tabak takdim ederken, Vali Aksoy'da kendisine içinde çeşitli hediyelerin bulunduğu bir çanta hediye etti.