Savunma Bakanı Gönül: NATO'da kabul edilen füze savunma sistemi koruma amaçlı
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO'da kabul edilen füze savunma sisteminin, toprakları ve bölgeleri koruma amaçlı olduğunu söyledi.
18. Uluslara
18. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Toplantısı, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm beldesindeki Papilion Ayscha Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Stefanie Babst, Türk Atlantik Konseyi Başkanı Emekli Büyükelçi Ömer Akbel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve davetliler katıldı.
Bakan Vecdi Gönül, dün Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan NATO'nun tarihi zirvesine değindi. NATO'nun, füze savunma sistemi oluşturulmasını kabul etmesinin amacının, birliklerin, görevlerini yaparken korumayı amaçladığını söyleyen Gönül, şu anda kurulan sistemin Avrupa topraklarını savunmaya yönelik olduğunu belirtti.
ABD füze sisteminin kademeli ve adaptasyona dayalı yaklaşım çerçevesi içerisinde oluşturulduğunu ifade eden Gönül, "Eğer bu ittifak devam eden füze savunma programlarıyla entegre olursa bu mümkün olacak. Biz ittifakın güvenlik görünürlüğü durumunda özellikle kollektif savunma konusunda gerekli önemin verileceğini ümit ediyoruz." dedi.
Füze savunma kabiliyetlerinin artırılmasına ek olarak bütün NATO nüfusunun ve topraklarının korunmasına yönelik bir sistemin başarıya ulaşmasını istediklerini ifade eden Vecdi Gönül, herhangi bir balistik füze menzilinin yapılanların dışında tutulmaması gerektiğini ifade etti.
Füze savunma sisteminin, uzun vadeli vizyonla desteklenmesi gerektiğini de söyleyen Bakan Gönül, "Özellikle ortak güvenlik algısı, ittifakın üyeleri tarafından anlaşılması ve desteklenmesi gerekiyor. Bölgesel istikrar ve güvenlik de bu vizyonun parçası." diye konuştu. Herhangi bir ülkeyi de potansiyel tehdit olarak görmemek gerektiğini düşünen Gönül, füze savunması konusunda sözlerini şöyle tamamladı: "Böyle bir yaklaşımın bölgesel barış ve istikrara olumsuz yönde katkıda bulunacağı aşikar. Buna ilaveten ittifakın Rusya'yı da bu işbirliği içerisine davet etmesinden duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum."
Öte yandan, konuşmasında Gönül, Türkiye'nin nükleer silahlardan oluşan bir dünyayı ve nükleer silahlara yönelik tüm faaliyetleri de desteklemediğini dile getirdi. Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de değinen Gönül, ayrıca, NATO'nun bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Toplantının açılışında konuşan Türk Atlantik Konseyi Başkanı Emekli Büyükelçi Ömer Akbel de NATO Lizbon Zirvesi'nde tarihi kararlara imza atıldığını belirtti. Akbel, anlaşmaya varılan Füze Savunma Sistemi'nin büyük önem taşıdığını söyledi.
Antalya'daki konferansın, Lizbon Zirvesi sonrası yapılan ilk uluslararası akademik toplantı olduğuna değinen Akbel, söz konusu programda yeni stratejik konsepti ve 2020'li yıllarda NATO'yu tartışacakları bilgisini verdi.