Denizli'de jeotermal sera alanı 6 bin dekara çıkarılacak

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, ilde şu anda 600 dekar alanda kurulu jeotermal seraları 6 bin dekara çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. Babadağlı Sana

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, ilde şu anda 600 dekar alanda kurulu jeotermal seraları 6 bin dekara çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) tarafından düzenlenen "Türkiye'de Yeni Eğilim: Tarım ve Hayvancılık Yatırımları" konulu konferans, Denizli Polisevi'nde yapıldı. Konferansa Vali Erkmen'in yanısıra Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Başsavcı Kazım Arapoğlu, BASİAD Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkan Yardımcısı Sedat Demirden, Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt ve davetliler katıldı.

Açılışta konuşan BASİAD Başkanı Memişoğlu, yeni iş eğilimlerine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, projeler hakkında bilgiler verdi. Tarım İl Müdürü Gülsever ise geçen haftalarda ABD'de incelemelerde bulunduğunu aktararak, Denizli'nin tarım ve hayvancılığın birçok alanında Amerika'yı geride bırakabilecek seviyede olduğunu söyledi. Vali Erkmen de özellikle tekstilde ön plana çıkan Babadağlı işadamlarının, bundan sonra tarım ve hayvancılık sektöründe de adını duyuracağından dolayı mutlu olduğunu kaydetti. Erkmen, "Denizli denince akla önce tekstil ama bugün kablo, mermer, tarım ve hayvancılık, makine gibi çeşitli sektörlerde de üretim ve ihracat yapıldığını görüyoruz. Bu yılki ihracat rakamlarında da ilimizin çok iyi bir konumda olduğunu hepimiz biliyoruz." dedi.

Krizden sonra artan istihdamda tarım ve hayvancılığın payının küçümsenmeyecek oranda olduğuna da dikkat çeken Vali Yavuz Erkmen, "Tarım ve hayvancılık, ilimiz için çok önemli. Geldiğimiz noktada çok güzel çalışmalar var. Jeotermal suyla seracılık konusunda da ileri teknolojiyle üretim ve ihracat yapılıyor. Denizli'deki 600 dekar jeotermal serayı yeterli görmüyoruz. Hedefimiz 6 bin dekara çıkarmak." şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresi ve odalarla birlikte tarım ihtisas bölgesi konusunda bir adım atıldığını ve soğuk su probleminin de çözümlenmek üzere olduğunu belirten Erkmen, jeotermal suyla tarımın dışında, meyve ihracatında da artış görüldüğünü ifade etti. Geçmiş yıllardan bugüne kuyusu açılan ancak kaynaklar şebeke haline getirilerek sulu tarıma geçileceğini belirten Vali Erkmen, böylece il genelinde sulanabilir tarım arazilerinin yüzde 80'lere yaklaşacağını ifade etti. Erkmen, Denizli'de 10 yıllık süreçte 80 bin civarında olan büyükbaş hayvan sayısının da 180 binlere yükseldiğini sözlerine ekledi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dünya Gazetesi yazarı Bozkurt, tarım ve hayvancılık yatırımları konusundaki izlenimlerini aktardı. Türkiye'nin önündeki en büyük fırsatın örgütlü tarıma geçiş olduğunu söyleyen Bozkurt, iyi değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda Türkiye'nin en önemli kaynağının iklimi ve verimli toprakları olduğunu belirtti. Rüştü Bozkurt, "Elimizdeki verimi iyi kullandığımız takdirde, dünyanın büyük ekonomileri arasında ilk 10'un içine girebiliriz. Türkiye, ilerleyen yıllarda seramik, sağlık ve lojistik gibi sektörlerde önemli bir yere gelecektir." dedi

Konferanstan sonra Vali Erkmen, BASİAD'a yeni üye olan işadamlarına rozet taktı.