Rektör Prof. Dr. Özkanca: Talas'ın tarihi şahsiyetlerine sahip çıkmak istiyoruz

Melikşah Üniversitesi ve Kayseri Talas Belediyesi'nin ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte Mevlana aşığı merhum Yaman Dede anıldı. Törende konuşan Meli

Melikşah Üniversitesi ve Kayseri Talas Belediyesi'nin ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte Mevlana aşığı merhum Yaman Dede anıldı. Törende konuşan Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, "Talas'ın tarihi şahsiyetlerine sahip çıkmak istiyoruz." dedi.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen anma programına AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İrfan Gündüz, Yaman Dede'nin öğrencilerinden Doç. Dr. Emin Işık, Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, gazeteci yazar Muhsin İlyas Subaşı ve tasavvuf musikisi sanatçısı Mehmet Demirci'nin katılımıyla anıldı. Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Özkanca, "Talas'ta kurulu bir üniversite olarak tarihe ve tarihi şahsiyetlere sahip çıkmak istiyoruz. Bu vesileyle Yaman dede gibi önemli bir şahsiyetin anılmasına vesile olmak bizleri gururlandırmaktadır." dedi.

Törende konuşan Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, "Yaman Dede'nin örnek hayatıyla ilgili bilgiler alacağız. İnanıyorum ki 'neden geç kalındı?' sorusu sorulacaktır. Keşke Yaman Dede daha önce tanıtılsaydı. Elbette ne kadar erken tanıtsak daha iyi olurdu, ama en azından bugünden itibaren bu aşkı, sevgiyi, özlemi gidermiş olacağız. Talas Belediyesi olarak kültüre ve tarihe önem verdiklerini söyleyen Belediye Başkanı Yıldırım, "Bir söz var, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' bir insan hem yaşarken anılmalı hem de vefatından sonra arkadan bıraktığı eserleriyle ondan sonra gelen nesillere anlatılarak yaşatılmalı. Biz de bu vesileyle Talaslı Yaman Dede'yi anmak, bilmeyenlere duyurmak istiyoruz." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Panelistler, Talaslı Rum bir ailenin çocuğu olan Yaman Dede'nin Müslüman olması sırasında çektiği çileli hayatını anlattı. Konuşmaların ardından panelistlere Başkan Yıldırım tarafından plaket verildi.