Atasu Barajı'nda Su Tutulmaya Başlandı

Trabzon'un Galyan Vadisi'nde yapımına 1998 yılında başlanan Atasu Barajı'nda bugün düzenlenen törenle baraj kapakları kapatılarak su tutulmaya başlandı.

Atasu Barajı'nda Su Tutulmaya Başlandı
Atasu Barajı'nda yapılan törene Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, DSİ Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, AK Parti İl Başkanı Dr. Adnan Günnar, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ile çok sayıda davetli katıldı.
Su tutma töreninde konuşan DSİ Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, Trabzon ile Akçaabat ve Yomra ilçelerinin uzun yıllar içme, kullanma ve endüstri su ihtiyacını karşılayacak olan Atasu Barajı ve HES inşaatında çok önemli bir merhale olan su tutma işlemine başlandığını söyledi. Yapımına 1998 başlanan Atasu Barajı ve HES inşaatına bugüne kadar 330 milyon TL harcama yapılarak yüzde 90 oranında bir fiziki gerçekleşme sağlandığını kaydeden Çıtır, barajla ilgili teknik bilgiler vererek "Barajın temelden yüksekliği 118 metredir. Gövde dolgu hacmi ise 4.65 milyon metreküp olup maksimum kotta baraj arkasında 55 milyon metreküp su depolanacaktır. Şuanda çalışmaları devam eden (enerji, iletim) tüneli 2 bin 600 metre uzunluğunda ve 3.3 metre iç çapında inşa edilmekte olup tünelin bitiminde 1.26 metre uzunluğunda ve 2,7 metre iç çapındaki cebri boru ile su santral binasına ulaştırılacak ve buradan da başlangıçta 27 milyon kwh, proje tamamlandığında ise 150 milyon kwh enerji elde edilecektir. Santral çıkışından alınacak su ise arıtma tesisine verilerek şehrin su ihtiyacı karşılanacaktır" diye konuştu.

ARITMA TESİSLERİNE İLK SU NİSAN AYINDA VERİLMEYE BAŞLANACAK
Proje ile Trabzon ili ile Akçaabat ve Yomra ilçelerine başlangıçta 50 milyon metreküp su verileceğini kaydeden Çıtır "Talebe bağlı olarak yapılacak ek tesislerle ile bu miktar 135 milyon metreküpe çıkarılabilecektir. Bugün itibariyle su tutma işlemini gerçekleştireceğimiz barajdan regüle edilmiş ve düzenlenmiş ilk sular Galyan Deresi'nin akış rejimine bağlı olarak Nisan ayından itibaren arıtma sistemine verilebilecek ve böylece halkımız temiz ve güvenilir su kaynağına kavuşmuş olunacaktır. Projenin tamamen ikmal tarihi ise 2012 Aralık ayı olarak belirlenmiştir" şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Trabzon'un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan bu barajı Trabzon'a kazandıran Başbakan Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek "Barajın belirlenen programdan önce hizmet vermesini sağlamak amacıyla yaptığımız girişimler sonucu 2009 yılında bütçeye 20 milyon TL ek ödenek koydurduk. 2010 yılında ise 35 milyon TL ödenek ayrılan Atasu Barajı planlanan tarihten önce tamamlandı" ifadelerini kullandı.
Vali Dr. Recep Kızılcık ise küresel ısınmanın yaşandığı dünyada suyun ileride çok değerli ve önemli bir ihtiyaç olacağını vurgulayarak barajın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.