Amerika'da Lisansüstü Eğitim İmkanları

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi'nde, "Amerika Birleşik Devletleri'nde Lisansüstü Eğitim Olanakları" konulu konferans düzenlendi.

Amerika'da Lisansüstü Eğitim İmkanları
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda konferansın konuşmacısı Amerika Birleşik Devletleri Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirci idi. Konferansa; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Terme Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Muhammet Dervişoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Bilim ya da bilgi evrenseldir. Mutlak hareket halindedir. Bir yere lokal olarak hapis kalmaz. Küresel baktığımızda da bilimin kesintiler göstermediğini fark ederiz. Antik çağda Aristo, Arşimet, özellikle Grek ve Latin dünyasında gelişen bilim, 700-800. yıllardan sonra Ortadoğu'da toplanıyor. Ortadoğu'da, Çin'in, Hindistan'ın, Antik Yunan, Grek-Latin bilim insanlarının bütün eserleri çevriliyor ve bilim orada odaklanıyor. Mevlana'nın yoluna baktığımızda ise, Horasan'dan aşağılara Mısıra kadar indiğini, daha sonra tekrar Anadolu'ya gelerek Konya'ya yerleştiğini görürüz. Endülüs bilim insanlarını da incelediğimizde, Anadolu'ya, Ortadoğu'ya hatta kimisinin de orta Asya içlerine kadar seyahat ettiğini görüyoruz. Tüm bunlar bilimi taşımak veya kendisine uzak olan ülkelerdeki bilimi alıp kendi ülkesine getirmek için yapılan uğraşlardır. Bilim Avrupa'da parlıyor, daha sonra Amerika'ya göç ediyor. Amerika'dan da dünyaya yayılıyor. Nerede bilim erbabına saygı, itibar varsa, bilim insanları daha çok orada toplanıyor. Cumhuriyetin ilk döneminde, özellikle Atatürk zamanında yine belli bir grup insan öncelikle Avrupa olmak üzere, müspet bilimler ve fen bilimleri alanında yetişip oradaki bilgiyi ülkeye taşımak için yurt dışına gönderilmişti. Bugün de YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüksek lisans ve doktora için yurtdışı öğrenci bursları var. TÜBİTAK'ın yine belli alanlarda yurt dışına yüksek lisans ve doktora için bursları vardır" dedi.
Prof. Dr. Ali Demirci konuşmasına, "Samsun, Cumhuriyetimizin büyük parçalarından birisi. Atatürk 19 Mayıs'ta Samsun'a çıktı. Ben 19 Aralık'ta Samsun'a geldim. Atatürk'ün ayak izleriyle buraya geliyorum" sözleriyle başladı.
Demirci şunları söyledi: "22 yıldır Amerika'dayım. Bu gibi fırsatları değerlendirerek vatana gelmek her zaman bizleri mutlu ediyor. Sayın Rektörümüzün dediklerinin hepsine gönülden katılıyorum. Kendi ailem de dahil olmak üzere bana; Neden Amerika'dasın? Niçin ülkende hizmet etmiyorsun? Bizim size ihtiyacımız yok mu? Şeklinde sorular soruyorlar. Bunları aslında ben de kendime soruyorum. Sayın Rektörümüzün de vurguladığı gibi, orada ülkeme daha faydalı olabilirim diye düşünüyorum. Oradan gelmek, oradaki deneyimlerimi sizlerle paylaşmayı misyonum olarak görüyorum. Öncelikle Türkiye'nin bilim dünyasındaki yerine göz atalım. TÜBİTAK'ın istatistiksel sayfasındaki verilere bakıldığında bazı değerler hem sevindirici hem düşündürücü. Türkiye'de kişi başına düşen AR-GE harcamaları yaklaşık 40 dolar. Amerika'da neredeyse bin dolar. Aradaki farkı görüyorsunuz. Şu an sistemin koyduğu yardım teşvikleriyle görüyorum ki; TÜBİTAK'ın araştırmaya harcadığı para artık çok büyük rakamlara ulaşıyor. Paranın ayrılması yetmiyor, o paranın nasıl kullanıldığı da çok önemli. Sırf araştırma yapmak için araştırma yapılmaz. Araştırma bir problemi çözmek için yapılır."
"En az bir tane yabancı dil öğrenmelisiniz" diyen Prof. Dr. Ali Demirci, öğrencilere çeşitli konularda tavsiyelerde bulundu ve "Siz mümkün olduğu kadar alt yapınızı iyi tutun, olanaklar önünüze gelir" dedi.
Konferansın sonunda Rektör Akan, Prof. Dr. Ali Demirci'ye plaket ve çiçek verdi.