TÜSİAD Başkanı Boyner, Kürtçe konuştu: Kardeşlik, barış ve eşitlik için Diyarbakır bizim evimizdir

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun Diyarbakır Zirvesi'ne katılan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun Diyarbakır Zirvesi'ne katılan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, konuşmasına Kürtçe başladı. Boyner'in, "Ji bo biratîyê, Ji bo aşitîyê, Ji bo wekhevbunê Diyarbekir mala meye (Kardeşlik, barış ve eşitlik için Diyarbakır bizim evimizdir)" sözleri, salondakiler tarafından alkışlandı.

TÜRKONFED 14. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi Diyarbakır'da devam ediyor. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv başta olmak üzere, çok sayıda işadamının katıldığı toplantı Dicle Üniversitesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılıyor.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Diyarbakır'ın doğunun bir özeti olduğunu belirtti. Kürtçe 'hoş geldiniz' diyen Özkılıç, "Organize sanayi bölgemiz yüzde 95 doluluk oranına ulaştı. Ek organize sanayi bölgesi çalışmalarımız devam etmemektir. Toplam 6 bin 500 kişi istihdam edilecektir. Boydak ve Karavil grubuna OSB'de yer tahsis edilmiştir. Bu yatırımlar, diğer yatırımcılara örnek teşkil eder inşaallah. OSB'nin en önemli sorunu doğalgaz ve demiryolunun olmamasıdır. Sanayicilerimz dört gözle bunu beklemektedir." dedi.

Diyarbakır'ın siyasi alanda da sıkıntı yaşadığını belirten Özkılıç, hükümetin, elini taşın altına koyarak başlattığı demokratik açılımı önemsediğini vurguladı. Özkılıç, "Her bir adımın hem destekçisi hem de takipçisiyiz. Türkler ve Kürtler'in kardeş olduğu söylenir. Evet bin yıldır birlikte yaşıyorlar. Bu evlilik, dini ve resmi nikaha benzer. Dini nikahlarını kıydılar ama bir türlü resmi nikahı kıymadılar. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum; gelin birlikte bir fabrika kuralım. Aş, iş, kardeşlik, domokrasi, insan hakları, özgürlükler olsun. Çocuklarımız için huzurlu ve mutlu bir gelecek bırakalım." şeklinde konuştu.

DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadoğlu da bögede ilkokul çağında 3 milyon kişi bulunduğuna dikkat çekti. Kadoğlu, "Bunların ileride işsiz kalacağı düşüncesi uykularımızı kaçırmaktadır. Yatırımcıların korkmadan yatırım yapmasını istiyoruz. Güvenlik sorununu el birliğiyle aşmaktan başka çaremiz yoktur. En büyük sorun Kürt sorunudur. Demokratik açılımı destekliyoruz ancak açılım süreci yerelden uzak ilerlemektedir. STK ve kanaat önderlerini bu işe katmadan ilerleme olmayacaktır. Bu sürece herkesin dahil edilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra kürsüye gelen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'de bölgeler arasında fark olduğunu anlattı. Boyner, "TÜSİAD olarak, tüm unsurlarıyla yerinden yönetim ilkeleri gündemimizin önünde. Yerelin güçlendirilmesi konusunda merkezi yönden girişimler başlamışsa da yerel düzeyde istenilen seviyeye ulaşamadı. Bu bölgede huzur olmadan Türkiye huzurlu olmayacaktır. Demokrtik adımlar cesaret gerektirir. Burada herkese görev düşüyor. Belki biraz daha cesaret. Silahı gömdüğümüz, mayınlı günleri geride bıraktığımız günleri ümit edebiliriz. Artık gençlerin birbirini öldürmesine, şehit olmasına, hiçbir evladın dağ başında duasız namazsız gömülmesine artık tahammülümüz yok. Geçmiş 70 yılda Kürt meselesine Kürt meselesi dememek için büyük gayret sarf ettik. Şunca kahır çektik, 100 milyar dolar harcadıktan sonra meselenin ismini koyar noktaya geldik. Cesur kişiler zaman zaman bizi uyardı. Onları cezalandırdık. Kimini ölümle kimini cezaeviyle, kimini de sürgünle. Bu arada haram parayla servet edinildi. Olan, bağrı yanık kişilere ve hayatı kaydırılan nesillere oldu. Bundan sora gerçek gündemimizi görmeden edemeyiz. 19 yıl önce başbakan Kürt realitesini tanıyoruz demişti. Biran önce ortak kaderi el birliğiyle düzeltmeye çalışmalıyız."