Rektör Yöneticilik Eğitimi Verdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof

Rektör Yöneticilik Eğitimi Verdi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof.Dr. Ali Altuntaş, üniversite öğrencilerine yöneticilik konusunda bilgi verdi. Yönetim anlayışında iktidar kavramına değinen AKÜ Rektörü Altuntaş, yönetimin paylaşılması gerektiğini belirterek, "Çok bildik bir deyiş vardır, 'İktidar paylaşılmaz, paylaşılırsa iktidar olmaz' gibi. Bana göre çok yanlış bir görüştür" dedi.
AKÜ Yönetim ve Siyaset Kulübü tarafından organize edilen Yönetimde Bulunanlar isimli söyleşisinin ilkine AKÜ Rektörü Altuntaş katıldı. Altuntaş, kendisine böylesi bir teklifte bulunan öğrencilerine teşekkür ederek üniversite bünyesinde kurulan kulüplerin aktif çalışmasındaki memnuniyetini dile getirdi. İlk olarak üniversite yönetim işleyişi hakkında bilgi veren Altuntaş, kendi yönetim anlayışından bahsetti. "Yönetimi paylaşmak durumundasınız" diyen Altuntaş, çok bildik bir deyişi hatırlatarak "İktidar
paylaşılmaz, paylaşılırsa iktidar olmaz' gibi. Çok yanlış bir görüştür. Ben yönetimin, iktidarın selametinin, iktidarın yürüyebilmesinin, paylaşmaktan geçtiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Yönetilen insanların, kendisini yönetenden korkmaması gerektiğine vurgu yapan Altuntaş, şunları söyledi: "Kurmuş olduğunuz yapıda mutlaka korkuya değil de sizleri anlamalarına, ikna etmeye ve sevgiye dayalı bir sistem, bir yönetim oluşturmalısınız." Bu konuda örnek veren Altuntaş, "Yaygın bir ifade vardır, 'Eğer kalabalıklar sizden korkuyorsa, o kalabalıklardan korkun' derler" biçiminde konuştu.
Yöneticilik konusunda okuduğu kitaplardan sık sık örnekler veren Altuntaş, öğrencilere kitap tavsiye etmeyi de ihmal etmedi. Elias Canetti'nin, Kitle ve İktidar kitabından ara ara örnekler veren Altuntaş, Henry Rosovsky ve Elias Canetti'nin kendisinde derin etkiler bıraktığını bildirdi. Yöneticilikteki 'emir' kavramına değinen Altuntaş, şöyle konuştu: "Her emrin, üstü kapalı, evcilleştirilmiş bir ölüm fermanı, ölüm emri olduğunu savunur Canetti. Çok ilginç düşünce. Verdiğiniz en basit emirde bile,
içerisinde aslında bir yaptırım vardır. Canetti'nin emir ile ilgili bir başka saptaması da, emri verdiğiniz kişi de bir sızı oluşturduğudur. Emri verdiğiniz kişi de mutlaka bir travma yaratır. Ne kadar küçük bir emir verirseniz verin. Emrin niteliğine, çeşidine göre bir sızı yarattığından söz eder." Bu kavramın kendisine faydasının ne yönde olduğunu ileten Altuntaş, emir vermemeye gayret ettiğini şöyle anlattı: "Bunun faydası ne oldu? Yönetmiş olduğumuz kişilerde mümkün olduğunca az sızı yaratmaya çalıştık.
Yine bu kavram içerisinde belki de emir verende bir stres oluşturur. Ben de sağlığımı korumak için mümkün olduğu sürece açık, net emir vermekten kaçındım."
HERKES EĞİTİM KONUSUNDA ÖZGÜRDÜR
Üniversitenin özgür olması için çalıştığını anlatan Altuntaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Mutlak özgürlük değil ama yine de özgür bir ortam olması için de çalıştım. Üniversitelerde özellikle o modernitenin benimsediği şey, o bilginin kutsallığı bilimin kutsallığıdır. Şunu kimse yanlış anlamasın 'Üniversite özgürdür, üniversite ortamı özgürdür, üniversite öğrencileri özgürdür.' Böyle bir anlayış, hiçbir üniversitede yok. Dünyanın hiçbir üniversitesinde yok. Eğitim konusunda özgür olmalısınız.
Hepimiz eğitim nedeniyle buradayız. Kurumumuzda herkesin özgürce düşüncelerini ifade etmesini isterim. Bu ne kadar canım yansa da herkesin görmüşlerini ifade etmesini istedik."
Rektör Altuntaş'ın öğrencilerle söyleşisi soru cevap şeklinde sona erdi.