Müteşebbislere Büyük Destek

İş yeri açmak isteyen müteşebbislere KOSKEB tarafından 27 bin lirası hibe olmak üzere 70 bin lira geri ödemeli kredi verileceği bildirildi.

Müteşebbislere Büyük Destek
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSKEB) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Destekleme Derneği (TOSYÖV) ile Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü arasında protokol imzalandı. Girişimcilik destek programı kredilerinden yararlanmak isteyenlere UÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde girişimcilik eğitimi verilecek.
İmza töreninde konuşan KOSGEB Bursa Müdürü Ahmet Akdağ ,"69 saat süren eğitime katılanlara girişimcilik hakkında bilgiler verilecek. Eğitime katılanlar, kredilerden yararlanma hakkına sahip olacak. Müteşebbis olmak isteyen herkese bu eğitimi tavsiye ederim. Destek programımızdan herkes faydalanabilir. Herhangi bir sermaye veya teminat gerekmiyor. İlk şart, düzenlediğimiz girişimcilik eğitimimize katılmaktır" dedi.
Kredi hakkında bilgi veren Akdag, "Verdiğimiz hibenin üst limiti 27 bin TL. Bu para karşılıksız olarak verilecek. 27 bin TL girişimcilere yetmediği takdirde, kendilerine geri ödemeli olarak 70 bin TL veriyoruz. Alınan 70 bin TL 8'e bölünecek ve 3 aylık periyotlar halinde ödenecek" diye konuştu.
Hibe ve kredinin kurulan işletmelerin masraflarının bedeline göre hesaplandığını söyleyen Akdağ, "Mesela, başvuru sahibi erkeğin iş yeri açarken yaptığı bütün masraflar 5 bin liraysa, biz kendisine bu masrafın yüzde 60'ı olan 3 bin TL'yi geri ödüyoruz. Eğer bu girişimci kadın olsaydı, kendisine yüzde 70'i olan 3 bin 500 TL geri ödeme yapacaktık. Girişimci, iş yerini kurunca tabii ki giderleri olacak, kirası, telefon faturası, eleman maaşı vs. İşte bütün bu giderler 24 ay boyunca toplam 12 bin TL'yi aşmayacak şekilde girişimciye ödenmektedir" diyerek, desteğin ayrıntılarını anlattı.
Kursun son başvuru tarihinin 28 Aralık 2010 olduğunu, kontenjanın ise 30 kişi olduğunu söyleyen Akdağ, Bursa'da bugüne kadar 300 kişinin bu programa başvurduğunu ve 150 kişinin iş yeri sahibi olduğunu bildirdi.
TOSYÖV Başkanı Naci Süzgün ise, işletmelerin krizden sadece ekonomik değil, psikolojik olarak da etkilendiğine dikkat çekerek, "Bu bir cesaret kırılmasıdır. KOSGEB'in verdiği bu destek müteşebbislerin kırılan cesaretini yeniden artıracak" diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Erkan Işığıçok da, enstitü olarak girişimciliğe olan desteklerinin süreceğini ifade ederek, "Girişimciliğe olan desteğimiz artarak devam edecek. Uzaktan öğretim yöntemiyle bir yüksek lisan programı açacağız. Eğitime ekim ayında başlanacak ve eğitimlere hocalarımızın yanı sıra sektörün içindeki girişimciler girerek, başarı hikayelerini öğrencilerle paylaşacak" ifadelerini kullandı.