Hz. Hüseyin, Şehit Edilişinin 1371'nci Yılında Iğdır'da Törenlerle Anıldı

Peygamber efendimizin torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da 72 kişiyle birlikte Yezit ve adamları tarafından şehit edilişinin 1371. yıldönümü, Iğdır ve çevresinde bir kez daha gözyaşları ile anıldı.

Hz. Hüseyin, Şehit Edilişinin 1371'nci Yılında Iğdır'da Törenlerle Anıldı
Iğdır'da Muharrem ayın ile birlikte Caferi mezhebine mensup vatandaşların 2 ay sürecek olan yası devam ederken, Aşure gününde bütün camilerde anma törenleri yapıldı. Törenlerde Caferi mezhebine mensup vatandaşlar ağıtlar yakıp gözyaşı döktüler. Camilerdeki, anma törenlerinde okunun mersiyeler ve sinezenler hoparlörlerden de yayınlandı. Anma törenlerinde gençler siyahlar giyinerek zincirlerle kendilerini vurarak Hz. Hüseyin'in acısını yaşadılar. Caferi ve Sünni mezhebine mensup vatandaşlar, özellikle kadınlar 'Kasım otağı' denilen beşiğin altından geçip adak olarak başörtü bağladılar, para attılar. Anma törenlerinde şerbet, çikolata, pasta dağıttılar. Bazı kişiler Aşure törenleri için il dışından gelen misafirler için ihsan yemeği verdi. Birkaç dükkanın dışında iş yerlerinin açılmadığı Iğdır'da şehirlerarası otobüsler çalışmadı. Sabah erken saatlerde camileri dolduran vatandaşlar Hz. Hüseyin için gözyaşı döktü. Cami imamları tarafından
okunan Kuran-ı Kerim dinlendi, deste gurupları zincir vurarak Asri Mezarlığa doğru yürüdüler. Mezarlıkta toplanan binlerce insan Hz. Hüseyin için burada ağıtlar yakmaya başladılar, yas tuttular. Bazı kişiler beyazlar giydiği için bu sene alınlarına çizik attırıp kan akıtmak yerine Kızılay'ın kurduğu çadırda kan bağışında bulundular. Hocalar mezarlıkta önce Kuran-ı Kerim okudu, sonra Hz. Hüseyin'in özelliğini, İslam'ı yaşatmak için verdiği mücadeleyi, Yezit tarafından uğradığı eziyeti ve şehit oluşunu anlattılar.
Iğdır Valisi Amir Çiçek, Cumhuriyet Başsavcısı Ali İşgören ve Emniyet Müdürü Cemil Tombul, Asri Mezarlığı'na gelerek törenleri izledi. Vali Amir Çiçek, Kızılay'ın kurduğu çadıra geçerek oradaki görevlilerden kan bağışı hakkında bilgi aldı. Vatandaşların kan vermenin yanında sağlıklarına da dikkat edilmesi konusunda yetkilileri uyardı. Öğlen saatlerinde Aşure anma törenleri sona erdi. Caferi mezhebine mensup vatandaşlar düğün ve eğlence yapmayacak, camilerde, evlerde Hz. Hüseyin için mersiye okutup dinleyecek ağlayacak, Kuran-ı Kerim okutup ihsan dağıtacaklar.
İki ay sürecek olan yas döneminde Iğdır ve bağlı Tuzluca, Aralık, Karakoyunlu ilçelerinde devam ediyor. Hz. Hüseyin'in anma törenleri nedeniyle emniyet geniş tedbirler aldı. Asri mezarlığa giden yollar trafiğe kapatıldı, fırınlar ekmek çıkarmadı. Hz. Hüseyin'i anma töreni de herhangi bir olay çıkmadan sona erdi.