Babanın evi terkettiği 6 çocuklu Tomris ailesi yardım bekliyor

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağlı Yeniışık Köyü'nde, eşinin terk etmesi üzerine 6 çocuğuyla kalan Anne Fadile Tomris, maddi sıkıntılar içinde zor ş

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağlı Yeniışık Köyü'nde, eşinin terk etmesi üzerine 6 çocuğuyla kalan Anne Fadile Tomris, maddi sıkıntılar içinde zor şartlarda yaşamak zorunda kaldı.

Anne Fadile Tomris, yaşadığı acı dolu durumunu şu ifadelerle anlattı: "Ben ilk eşimden 3 çocuk sahibi oldum, eşim vefat etti. Töremiz gereği kardeşi ile evlendim, ondan da 3 çocuk sahibi oldum, o da üzerime kuma getirdi. Beni ve 6 çocuğumu sahipsiz bıraktı. Çocuklarımın hepsi küçük, hepsi hasta, ben kendim hastayım, çocuklarıma verecek hiçbir yiyeceğim yok, soğuk kış aylarında onları ısıtacak bir elbise dahi alamıyorum. Evde tek odamız ısınıyor, o da yakacak bulursak, çünkü burada kış ayında kar yağışı olunca yazın topladığımız bütün çalı çırpı ıslanıyor yakamıyoruz.

Şu anda evimin duvarları yıkılmak üzere hepsi çatlamış, her yağış olduğunda evi su basıyor. Pencereleri yapmaya imkânımız olmadığı için naylon poşetlerle kapatmışım ama her yağışta su alıyor. Banyomuzun duvarları çatlamış, banyo yaparken bez parçası kapatıp öyle yapıyoruz. Mutfakta yakacak tüp olmadığı için elektrikli ocak kullanıyorum, kışın günlerce elektrik gittiğinde ya komşularımın yanında yemek yaptırıyorum ya da çocuklarım aç kalıyor. Elektrik lambası alacak dahi paramız olmadığı için evde sadece bir odada lamba var, diğer odaların hepsinde yok, akşam saatlerinde ev mezarlığa dönüşüyor. Evde yere serecek halım yok. Mutfakta akşam için hazırladığım makarna yemeğine koyacak salça dahi yok.

Çocuklarımın hastaneye götürülmesini, duvarları çatlamış evimizde ısınabilmek için yakacak ve karınlarını doyuracak gıdam olsun yeter. Devlet büyüklerimizden bu yetim çocuklarıma sahip çıkmalarını istiyorum."

Evin en büyük kız çocuğu Sibel Tomris ise erken yaşta evlenmek zorunda kalmış. Annesine misafirliğe geldiğini ifade eden Sibel, annesinin bu halini görünce kocasına dönmekten vazgeçmiş. Sibel, ailesinin durumu içler acısı, kardeşlerinin soğukta aç kaldığını, evin duvarlarının yıkılmak üzere olduğunu, evde pişirecek yiyecekleri olmadığını söyledi.

Evin geçimini üstlenen, aile reisliğini yapan 14 yaşındaki Ferhat Tomris ise ailenin geçimini sağlamak için okulunu bırakmak zorunda kalmış. Kış aylarında iş olmadığından çalışamayan Ferhat, yazın da gündelik işlerde para kazanıp eve ekmek getirdiğini söyledi.