Denizli'ye tekstil müzesi kurulacak
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) ve jeoloji mühendislerinin desteğiyle tekstilin başşehri Denizli'de, "Tekstil Müzesi" ve "Fosil
Denizli Valisi Yavuz Erkmen'i makamında ziyaret eden DETGİS Başkanı İsa Dal, Türkiye Hazır Giyim ve Moda Federasyonu'ndan da müzeyle ilgili destek alacaklarını söyledi. Tekstil müzesinin yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekeceğinden emin olduğunu belirten Dal, "Denizlili tekstilci, genine işlemiş binlerce yıllık geleneğinin birikimleriyle bu noktaya geldi. Bu özgüven ve duruşu müşterilerine de göstermesi gerekiyor. Denizli'de tekstil üretiminin tesadüfen olmadığını, düşük fiyattan dolayı şimdilik tercih edilen diğer ülkelerin tekstili bırakacakları ancak Avrupa'ya yakınlığıyla birlikte Türkiye'nin kalite ve tasarım da başrol oynamaya devam edeceğini anlatmamız gerekiyor." dedi. Bunun ancak bir tekstil müzesiyle ifade edilebilecek olması, ayrıca yeni nesillere miras kalacağı düşüncesiyle bu görevi üstlenmeye karar verdiklerini anlatan İsa Dal, "Bu müzeyle Denizli'nin, sanayicisinden sade vatandaşına kadar geleneğine sahip çıkıp sektörde hakettiği duruşu göstereceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Özellikle arz-talep dengesinin bozulmaya başlamasıyla Denizlili firmaların kendi içinde rekabette zorlandığını vurgulayan DETGİS Başkanı Dal, şehri yakından tanıyan alıcıların, firmaları verdikleri fiyatlarla birbiriyle çarpıştırdığını öne sürdü. Dal, "Yüksek kapasiteli yatırımları doldurma telaşıyla müşterinin bu baskısı altında Denizlili firmalarımız, ezilmeye ve zarar noktasında satış yapmaya zorlandı. Bunun ardından gelen krizlerle ve değişen ekonomik konjonktürle birçok firma maalesef havlu attı. Son üç yılda ise uluslararası alanda arz-talep dengesi daha bir yerine oturdu ve izlenebilir hale geldi. Bundan sonra sanayici, satışlarına katma değer sağlama ve yeni pazarlara açılma çabalarına yoğunlaşmaya başladı. Yurtdışından alıcı firma yetkilileri, ilimize çok sık geliyor. Onlara tekstil tarihimizi ve geçmişimizi anlatmak zorundayız. Müzenin kurulmasını da bunun için istiyoruz." dedi.
Temel kazıları devam eden Kent Meydanı projesine sivil toplum kuruluşlarının sahip çıktığını, jeoloji mühendislerinin fosil müzesi projesinden sonra DETGİS'ten de tekstil müzesiyle ilgili projenin geldiğini söyleyen Vali Erkmen ise, "Bir yıl sonra inşaat çalışmalarını bitirmeyi planladığımız Kent Meydanı, 24 saat yaşayan bir yer olacak. Proje kapsamında Denizli Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bazı bölümleriyle öğretmenevi tamamen yıkıldı. Alan, şimdiki vilayet binasından aşağıdaki Ulu Cami'ye kadar açıldı. Koruma Kurulu kararı olan Hükümet Konağı'nın mevcut haliyle bırakılarak yenisinin yapılmasının amaçlandığı proje kapsamında, taş binalar birleştirilerek müze oluşturulacak." diye konuştu.
Tekstil müzesi için Vali Erkmen'le önümüzdeki ay protokol imzalanacağı, ardından DETGİS üyelerinin de desteğiyle sergilenmek üzere envanter toplanmaya başlanacağı belirtildi.